Aktualizované Rôzne

Najprv nám nasneží, potom príde zvrat: Kde čakať pred víkendom snehové vločky?

Prvý sneh dorazil uplynulý víkend už aj do prvých nížin, no obyvatelia západného a väčšej časti stredného Slovenska museli počkať. Nie však nadlho.

Ilustračný obrázok k článku Najprv nám nasneží, potom príde zvrat: Kde čakať pred víkendom snehové vločky?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

V priebehu týždňa začne počasie ovplyvňovať teplý front, ktorý prinesie na naše územie zrážky, ktoré budú spočiatku snehové. Sneženie sa objaví napríklad aj v oblasti Bratislavy, no veľa snehu nenapadne.

Už v noci zo stredy na štvrtok príde od juhozápadu sneženie. Hrozí aj mrznúci dážď. V ranných hodinách treba počítať aj s tým, že povrch viacerých ciest na našom území bude zľadovatelý, a tak treba na cestách zvýšiť pozornosť.

Poľadovica

Aktualizované 18:42 Poľadovica, sneženie aj silný vietor na horách potrápia Slovákov počas štvrtka (3. 12.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. S poľadovicou treba rátať v niektorých regiónoch už od skorého rána, inde od 12.00 h. Jej tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V okrese Bratislava meteorológovia od 5.00 h očakávajú výskyt sneženia do dvoch centimetrov a vo vyššie položených častiach mesta do päť centimetrov nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb.

Pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha pred vetrom na horách od 12.00 h.

Sneženie a oteplenie

„Zrážky by na naše územie mali doraziť vo štvrtok počas dňa, a pôjde prevažne o zrážky snehové. Následne sa začne k moci dostávať teplejší vzduch, hranica sneženia začne klesať,“ informuje iMeteo.sk.

Pomerne veľa snehu sa očakáva napríklad na východe Rakúska, či v Slovinsku alebo v Chorvátsku. U nás to však bude na sneh biedne.

Napriek tomu, že vo štvrtok nás čakajú snehové vločky zrejme aj v hlavnom meste, trvalého snehu si neužijeme. Na zemi sa budú topiť. Naviac vyhliadka na nasledujúce dni naznačuje, že sa bude otepľovať.

Predpoveď

Streda: Jasno až polojasno, od juhozápadu postupne pribúdanie oblačnosti. V nižších polohách spočiatku miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –1 až 4 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –2 °C. Prevažne slabý vietor.

Štvrtok: Oblačno až zamračené a ojedinele, cez deň postupne na viacerých miestach dážď alebo dážď so snehom, od stredných polôh sneženie. Vo východnej polovici polojasno až oblačno a zrážky len ojedinele. Ojedinele poľadovica. Najnižšia nočná teplota –1 až –6, v údoliach miestami, najmä na severe –6 až –11 °C. Najvyššia denná teplota 0 až 5 °C.

Piatok: Oblačno až zamračené, len ojedinele – najmä na východe prechodne zmenšená oblačnosť. Na väčšine územia, cez deň miestami dážď alebo dážď so snehom. Od stredných spočiatku ojedinele aj v nižších polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota 2 až –3 °C. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na juhozápade, v Above a na Zemplíne do 8 °C.

Sobota: Polooblačno až oblačno, miestami až veľká oblačnosť. Ojedinele dážď alebo mrholenie, vo vysokých polohách sneženie. Veterno a teplo, nad pásmom lesa víchrica. Najnižšia nočná teplota 5 až –1 °C. Najvyššia denná teplota 6 až 11 °C, v Banskobystrickom kraji ojedinele chladnejšie.

Nedeľa: Polooblačno až oblačno, miestami až veľká oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky. Naďalej veterno a teplo. Najnižšia nočná teplota 7 až 1 °C. Najvyššia denná teplota 6 až 12 °C.

Zdroj: predpoveď počasia, SHMÚ

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM