ELA Zo zahraničia

Ruské ľadové kráľovstvo: Krajina pre mimoriadnu búrku doslova zamrzla, FOTO

Tisíce ľudí v Prímorskom kraji na ruskom Ďalekom východe v stredu zostali bez vykurovania či elektriny.

Ilustračný obrázok k článku Ruské ľadové kráľovstvo: Krajina pre mimoriadnu búrku doslova zamrzla, FOTO
14
Galéria
Zdroj: TASS

Tisíce ľudí v Prímorskom kraji na ruskom Ďalekom východe v stredu zostali bez vykurovania či elektriny. Na odstránení problémov v dôsledku neobvyklého novembrového zimného počasia, ktoré oblasť zasiahlo minulý týždeň, pracujú miestne úrady a pohotovostné zložky. Informovala o tom agentúra AP.

Krajina zamrzla

Ruské ministerstvo energetiky uviedlo, že v Prímorskom kraji je bez elektriny v súčasnosti 5800 obyvateľov a bez kúrenia 3300 obyvateľov Vladivostoku, hlavného mesta tohto regiónu.

Prímorský kraj zasiahol mrznúci dážď 18. novembra a nasledujúci deň sa tisíce miestnych obyvateľov zobudili v tmavých a studených bytoch.

Silné vrstvy ľadu pokrývali stromy, autá i cesty, pričom ľad miestami trhal aj elektrické vedenie.

Región takéto zimné počasie nezažil už 30 rokov, uviedol na sociálnej sieti gubernátor Prímorského kraja Oleg Kožemiako. Búrka s mrznúcim dažďom trvala niekoľko dní. Podľa regionálnej vlády sa v sobotu ocitlo bez elektriny, kúrenia či tečúcej vody takmer 180-tisíc ľudí.

Úrady už týždeň pracujú na obnovení dodávok elektrickej energie v regióne. Ľuďom poskytli núdzové prístrešky a rozdávajú im teplé jedlá. Vláda v regióne v piatok vyhlásila výnimočný stav.

Môže za to klíma?

„Ľadová búrka je severoamerický pojem pre jav, kedy na zemský povrch dopadá voda v kvapalnom skupenstve. Pri dopadnutí na predmety však okamžite mrzne a vytvára ľadovicu určitej hrúbky na daných predmetoch,“ informuje k búrke iMeteo.sk.

Mimoriadne silná ľadová búrka na juhovýchode Ruska však nenechala chladným ani niektorých ruských odborníkov a aktivistov. Tí vyslovili svoje hypotézy, že táto ľadová búrka úzko súvisí so zmenami klímy.

„Minulotýždňová ľadová búrka vo Vladivostoku bola priamym dôsledkom zmeny podnebia,“ cituje portál Romana Pukalova, riaditeľa environmentálnych programov mimovládnej organizácie Zelená hliadka.

Rovnaký názor mal aj ruský klimatický aktivista Arshak Makichyan, ktorý opísal búrku a jej následky ako dôsledok klimatickej krízy.

Ľadová búrka v Rusku
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM