Aktualizované Správy Zo Slovenska

NAKA obvinila Fica a Kaliňáka! Mali založiť zločineckú skupinu a nielen to

Kaliňáka mali policajti aj zadržať. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho zadržanie je potrebný súhlas Národnej rady.

Ilustračný obrázok k článku NAKA obvinila Fica a Kaliňáka! Mali založiť zločineckú skupinu a nielen to
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Vážne obvinenia

Upozornil na to Denník N, podľa ktorého čelia obvineniu zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Kaliňáka mali policajti podľa denníka zadržať. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas Národnej rady (NR) SR.

Oboch mali podľa medializovaných informácií obviniť aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad má súvisieť s kauzou Očistec. Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka Paru. Denník N spresnil, že mal byť advokát zadržaný.

Tri skutky

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (ÚŠP GP) SR na sociálnej sieti doplnil, že v utorok (19. 4.) vzniesol vyšetrovateľ NAKA v rámci akcie Súmrak obvinenie štyrom osobám celkovo pre tri skutky.

„Obvinenie sa týka zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa (v prípade R. F. a R. K.) a všetkým štyrom osobám bolo vznesené obvinenie pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva,“ priblížil.

Dozor nad zákonnosťou v prípravnom konaní podľa úradu vykonáva prokurátor ÚŠP GP SR. „Aktuálne vo veci prebiehajú procesné úkony, a preto nie je možné v tomto štádiu konania poskytnúť bližšie informácie,“ uzavrel.

Reakcia liberálov

Poslanecký klub SaS bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Roberta Fica (Smer-SD) do väzby, ak o to požiada príslušný orgán Národnú radu (NR) SR. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Poslanci si to práve odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube, kde sa dozvedeli o zadržaní Roberta Kaliňáka, ktorého obvinili spolu s bývalým premiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny,“ doplnil hovorca s tým, že SaS tak dáva voľný priebeh spravodlivosti.

Žiadosť zatiaľ nedostali

Kancelária Národnej rady (NR) SR nateraz neeviduje žiadosť o zadržanie poslanca políciou. Uviedla to hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová. Takúto žiadosť neeviduje zatiaľ ani parlamentný mandátový a imunitný výbor.

Podľa rokovacieho poriadku NR SR sa žiadosťou na zadržanie poslanca zaoberá mandátový a imunitný výbor. Príslušný orgán má žiadosť adresovať predsedovi parlamentu a výboru. „Mandátový a imunitný výbor rozhodne o žiadosti o vydanie súhlasu na zadržanie poslanca,“ hovorí rokovací poriadok.

Výbor má žiadosť prerokovať, umožniť poslancovi zúčastniť sa na rokovaní a vyjadriť sa. Správu o výsledku zistení a návrh uznesenia predkladá výbor parlamentu. Na základe predloženej správy plénum NR SR rozhoduje, či vydá súhlas na vzatie poslanca do väzby.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM