Rôzne Zo Slovenska

Návrat orla kráľovského: V CHKO Ponitrie napočítali rekordný počet hniezd

Ochranári aj milovníci prírody majú dôvod na radosť. V našich končinách tento rok zahniezdil rekordný počet orlov kráľovských.

Ilustračný obrázok k článku Návrat orla kráľovského: V CHKO Ponitrie napočítali rekordný počet hniezd
4
Galéria
Zdroj: TASR

Závery monitoringu v CHKO Ponitrie, na Slovensku stále vzácneho orla kráľovského, potešili ochranárov i milovníkov prírody. Populácia tohto dravca v našich lesoch narastá.

Ako uvádza štátna ochrana prírody na svojom webe, vďaka prísnej ochrane jeho početnosť za posledné roky na Slovensku mierne stúpla a dosiahla priaznivý stav – okolo 80 hniezdiacich párov, pričom podstatná časť populácie hniezdi na východnom Slovensku.

„Západoslovenská populácia obsadzuje najmä územie v pôsobnosti Správy CHKO Ponitrie, kde v tomto roku máme monitorovaný doteraz rekordný počet – 16 hniezd,“ informoval Stanislav Harvančík pre CHKO Ponitrie.

Ako dodáva, hniezda sú pravidelne monitorované v spolupráci s členmi RPS (Ochrana dravcov na Slovnensku pozn. redakcie) a Stráže prírody.

„Orol kráľovský (Aquila heliaca) je celosvetovo kriticky ohrozeným druhom dravca. Jeho spoločenská hodnota podľa platnej vyhlášky je 5990 eur,“ pripomína Stanislav Harvančík na stránke CHKO Ponitrie.

Foto: ilustračné

Orol kráľovský
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM