Zo zahraničia

NEBEZPEČENSTVO v Chorvátsku: TENTO ostrov napadli čierne vdovy, chýba PROTIJED!

Jeden z chorvátskych ostrovov zaplavil nebezpečný pavúk známy pod menom čierna vdova. Obyvatelia majú obavy. V nemocniciach nie je dostatok protijedu.

Ilustračný obrázok k článku NEBEZPEČENSTVO v Chorvátsku: TENTO ostrov napadli čierne vdovy, chýba PROTIJED!
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Časť Chorvátska bojuje s inváziou nebezpečných pavúkov. Obyvateľka ostrova Rab pre portál 24sata.hr uviedla, že na čierne vdovy si už zvykli, no nikdy nebol ich výskyt taký častý, ako posledný mesiac. Ľudia ich čoraz častejšie objavujú na svojich pozemkoch a aj priamo v obydliach a na terasách. Upozornil na to web CNN Prima News.

Odpoveď, akú nečakala

Žena ako dôkaz zverejnila video, na ktorom jedovatý pavúk lezie po podlahe jej bytu. „Pri natáčaní som sa veľmi triasla, ale myslím, že je úplne jasné, že je to čierna vdova,“ napísala.

Čitateľka chorvátskeho portálu kontaktovala miestne úrady. Ich odpoveď ju poriadne šokovala: „Zistila som, že v celom kraji neexistuje protijed! Chorvátsko ako turistická krajina nemá ani minimálnu zásobu protijedu na uhryznutie čiernej vdovy?!“

Chýbajúci protijed

Portál 24sata.hr sa preto rozhodol kontaktovať Inštitút urgentnej medicíny Prímorsko-gorskokotarskej žu­py.

Ten im odpovedal, že protijed nemajú.

„Podľa smerníc nie je pri uhryznutí čiernou vdovou vhodné hneď podať protijed. Z tohto dôvodu v našich ambulanciách liečime predovšetkým príznaky uštipnutia, ktoré sú u každého pacienta rôzne. V prípade uštipnutia vysokorizikových pacientov, keď lekár zhodnotí, že je potrebné podať protijed, pošleme pacienta na oddelenie urgentnej medicíny,“ píše sa vo vyhlásení strediska Prímorsko-gorskokotarskej žu­py.

Extrémne jedovatý druh

Čierna vdova je jedným z najjedovatejších pavúkov na svete. V Chorvátsku sa najčastejšie vyskytuje v oblasti Dalmácie a na polostrove Istria. Spoznáte ju podľa charakteristického sfarbenia s červenými škvrnami v zadnej časti tela. „Ich jed je 15-krát silnejší ako jed štrkáča, pôsobí na nervový systém a rýchlo sa šíri,“ dodal miestny portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM