Rastislav Búgel Technológie

Nečakaný objav! Vedci úplnou náhodou v ľudskom tele našli NOVÝ orgán

Vedcom sa v ľudskom tele náhodou podarilo odhaliť doteraz neznámy orgán.

Ilustračný obrázok k článku Nečakaný objav! Vedci úplnou náhodou v ľudskom tele našli NOVÝ orgán
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Ľudské telo je plné prekvapení a vedcov fascinuje už celé stáročia. Najnovšie vedci narazili na úplne neznámy orgán. A hoci ho objavili pri práci o rakovine prostaty, nový orgán nenašli „tam dole“. Informoval o tom portál tn.cz s odvolaním sa na viaceré zahraničné zdroje.

Ako píše server Unilad, orgán pomenovali ako tubárne slinné žľazy.

Náhodný objav

Objav sa ešte v roku 2020 podaril vedcom z Holandského onkologického inštitútu, keď spravili sériu CT a PET skenov pacientom, ktorým aplikovali rádioaktívnu glukózu. Vďaka nej totiž nádory na snímkach žiaria.

„Pri skúmaní skenov si tím všimol, že v hlavách sa rozsvietili dve oblasti, čo naznačovalo, že sa tam nachádza súbor slinných žliaz. Keď sa im podarilo tento orgán vystopovať, dali mu názov "tubárne slinné žľazy“," píše český server.

Žľazy sa nachádzajú za nosom v mieste, kde sa nosná dutina stretáva s hrdlom: „Sú určené k zvlhčovaniu oblasti hrdla za nosom a ústami.“

Vedcov prekvapilo, že až do ich objavu sa o tomto orgáne nič nevedelo. Doktor Wouter Vogel, ktorý pracuje ako radiačný onkológ v Holandskom onkologickom inštitúte, prezradil, že na odhalenie žliaz bolo potrebné citlivé zobrazovacie zariadenie a orgány navyše nie sú dobre prístupné.

Nález, ktorý môže pomôcť

„Ľudia majú tri sady veľkých slinných žliaz, no nie na tomto mieste. Doposiaľ sme si mysleli, že jediné slinné alebo slizničné žľazy v nosohltane sú mikroskopicky malé a až tisíc ich je rovnomerne rozmiestnených po celej sliznici. Takže si predstavte naše prekvapenie, keď sme našli tieto,“ uviedol Vogel.

Navyše, žľazy boli na snímkach viditeľné u všetkých sto pacientov, ktorých skúmali. Vedci dúfajú, že vďaka ich nečakanému objavu sa podarí minimalizovať komplikácie pacientom s rakovinou po absolvovaní rádioterapie. Podľa nich totiž mnohé problémy sprevádzajúce liečbu súvisia práve s tubárnymi slinnými žľazami.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM