Magazín

Nedoprial si ani kvapku alkoholu, aj tak nafúkal! Muž trpí vzácnym syndrómom

Niektorí nemusia piť aj tak majú príznaky "opice". Existuje bizarný syndróm pri ktorom nafúkajú bez požitia alkoholu.

Ilustračný obrázok k článku Nedoprial si ani kvapku alkoholu, aj tak nafúkal! Muž trpí vzácnym syndrómom
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com / CC0 1.0

Predstavte si, že po absolvovaní dychovej skúšky nafúkate napriek tomu, že ste nekonzumovali žiaden alkohol ani iné látky, ktoré by mohli výsledky testu ovplyvniť. Že to nie je možné? Istý 40-ročný Belgičan vás vyvedie z omylu.

Pivovarník nafúkal takmer promile etanolu, no muž nepožil alkohol niekoľko dní. Informuje o tom denník The New York Times (NYT).

Telo si tvorilo alkohol

Obvinenému mužovi diagnostikovali zriedkavý stav známy ako syndróm automatického kvasenia alkoholu v črevách (ABS). Črevá pri tomto stave fermentujú uhľohydráty na etanol, čím sa v tele vyrába alkohol. Výsledok Belgičanovi potvrdili nezávisle traja lekári. Jeho právnička Anse Ghesquierová zároveň uviedla, že ide o nešťastnú zhodu okolností, že jej klient pracuje v pivovare.

„Tento týždeň bol zbavený obvinenia zo spáchania priestupku pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu. Súd zistil, že jeho telo si v podstate vyrobilo vlastné pivo,“ píše The New York Times.

Ako sa prejavuje

Ako rozoznať bez odborného vyšetrenia opilca od jedinca trpiaceho tamojším syndrómom? Je to nemožné. Tento proces vyvoláva všetky bežné účinky „opice“. Prejavuje sa nedostatkom koordinácie, stratou pamäti a agresívnym správaním.

Muž trpiaci bizarným syndrómom však dosiahol viac ako len zadosťučinenie. „Myslím, že sa mu nejako uľavilo, keďže sa konečne dozvedel, čo sa s ním vtedy dialo,“ dodala Anse Ghesquierová. Belgičan sa zbavil obvinenia, no na slobode si bude musieť prejsť prísnou diétou. Tá mu má pomôcť zvládnuť bizarný syndróm ABS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM