Zo zahraničia

NECHUTNÉ! Viedenčania sú zhrození: V centre mesta pribudla obrovská zubatá VAGÍNA

Najnovšie dielo, ktoré postavili v centre rakúskej metropoly, vzbudilo poriadny rozruch. Na ulici stojí veľké ženské prirodzenie so zubmi.

Ilustračný obrázok k článku NECHUTNÉ! Viedenčania sú zhrození: V centre mesta pribudla obrovská zubatá VAGÍNA
3
Galéria
Zdroj: KÖR Kunst im öffentlichen Raum Wien/Iris Ranzinger

V centre Viedne sa na ulici Graben v týchto dňoch objavila skulptúra, ktorá poriadne rozdúchala vášne. Päť metrov vysoká inštalácia znázorňuje vagínu so zubmi na vnútornej strane. Upozornil na to web Oe24.at.

Čo má znázorňovať?

Umelecké dielo je súčasťou projektu Umenie vo verejnom priestore, ktorý každoročne pozýva umelcov, aby skrášlili ulicu. Tento rok dostala priestor 38-ročná estónska autorka Kris Lemsalu.

Dielo, ktoré vzbudilo rozruch, nesie názov Chará. Je odvodený zo starogréckeho slova, ktoré znamená radosť. „Chará má tvar vagíny, ktorou vstupujeme do nového života, do nového vedomia ako pri narodení,“ cituje portál slová umelkyne s tým, že skulptúra bola inšpirovaná postavou Baubo z gréckej mytológie, ktorá sa snažila obscénnymi vtipmi rozveseliť bohyňu plodnosti Demeter.

Dielo sa má podľa jeho autorky chápať nielen ako „brána k radosti a nespútanému potešeniu,“ ale má taktiež poukázať na to, že spoločnosť je stále ovládaná prevažne mužmi.

Niektorí sa pri pohľade na sochu usmejú a odídu, iní nechápavo krútia hlavou. Podľa exxpress.at obrovské ženské prirodzenie čelí medzi Viedenčanmi vlne nevôle a viacerí ho prirovnávajú k ústam veľryby.

Obrovskú vlnu kritiky si umelecké dielo vyslúžilo aj pre svoje umiestnenie. Ako pripomenul portál CNN Prima News, nachádza sa neďaleko dvoch katolíckych svätostánkov.

Ostré vyjadrenia zazneli aj z úst viedenskej organizácie strany Slobodných (FPÖ) Dominika Neppa: „Tento druh umenia je nechutný. Poctivejšie by od viedenského primátora Michaela Ludwiga bolo, keby tam nainštaloval červený zadok.“ CNN Prima News vysvetľuje, že červený zrejme preto, že ide o farbu Ludwigových sociálnych demokratov (SPÖ): „A zadok preto, že si Viedenčania podľa Neppa myslia, že si z nich radnica robí pr_el.“

Aj keď dielo vyvolalo poriadny rozruch, turisti a obyvatelia mesta si na neho budú musieť zvyknúť. Inštalácia bude na ulici Graben až do 8. novembra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Kontroverzné dielo v centre Viedne
3
Galéria
Zdroj: KÖR Kunst im öffentlichen Raum Wien/Iris Ranzinger
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM