MI Ako ušetriť

Okamžité platby sú bankovou revolúciou! Dá sa na nich ušetriť?

Ak niečo kupujete cez internet, alebo posielate platbu kamarátovi, vaše peniaze môžu druhej strane cinknúť okamžite. Zisťovali sme, v čom je to výhodné.

Ilustračný obrázok k článku Okamžité platby sú bankovou revolúciou! Dá sa na nich ušetriť?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Žijeme rýchlu dobu a tak má bleskové posielanie platieb cez mobil veľké výhody. Ak chcete využívať možnosti okamžitých platieb, ktoré prenesú vaše peniaze v priebehu pár sekúnd, musíte byť klientom jednej z troch bánk na Slovensku.

Mnoho ľudí sa pýta, či vďaka tejto novinke dostanú aj rýchlejšie výplatu na účet, alebo budú môcť zaplatiť dane na poslednú chvíľu.

Okamžité platby = okamžité výhody?

Nový systém znamená, že klienti Slovenskej sporiteľne, VÚB a Tatra banky môžu posielať okamžité platby na účty iných klientov týchto troch bánk a peniaze sa zúčtujú v priebehu pár sekúnd.

Je to rýchle a praktické, pričom limit je až 100-tisíc eur. Klienti si v mobilných aplikáciách nemusia nič nové inštalovať. Možnosť „okamžitá platba“ je väčšinou predvolená, alebo na ňu stačí len ťuknúť pri zadávaní platby.

Okamžité platby sú dostupné 24 hodín denne, 365 dní v roku. Fungujú však len medzi klientami bánk, ktoré sú do tejto schémy zapojení. Na Slovensku sú to zatiaľ len tri banky, ale môžu pribudnúť aj ďalšie.

Výhodou je, že klienti Slovenskej sporiteľne, VÚB a Tatra banky nemusia za túto novinku nič platiť. Okamžité banky sú súčasťou štandardného balíka služieb týchto bánk.

Kedy je to praktické?

Je veľmi praktické, že takto rýchlo môžu klienti posielať platby aj do zahraničných bánk v 26 krajinách sveta. Zaplatiť trebárs dovolenku pri mori za pár sekúnd bude teda jednoduchšie ako kedykoľvek pred tým.

Najviac sa systém okamžitých platieb využíva pri nákupoch v internetových bazároch a e-shopoch. Obchod sa tak neuveriteľne zrýchľuje.

Keď predávajúci dostane za pár sekúnd peniaze na účet, môže o to rýchlejšie odoslať objednaný tovar a kupujúci ho tak môže mať doma už na druhý deň.

„Odchádzali sme na lyžovačku a súrne som potrebovala dcére kúpiť lyžiarske rukavice. Našla som jedny na internetovom bazáre a okamžitá platba ma doslova zachránila,“ hovorí pre Dnes24 Petra z Partizánskeho.

Ochotná predávajúca totiž vďaka okamžitej platbe nemusela na nič čakať a ešte v ten deň odniesla balíček s rukavicami na poštu. Poštárka ich Petre priniesla už na druhý deň, čo by bez okamžitej platby nebolo možné.

Príde vám rýchlejšie aj výplata na účet? Dozviete sa na druhej strane.

Šetrite s nami!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM