Správy Zo zahraničia

Neľútostná víchrica Eunice: Európa hlási obete, v Londýne strhlo strechu O2 arény, FOTO

Paralyzovaná doprava, desaťtisíce domácností bez elektriny a obete na životoch. Následky silnej víchrice sú hrozivé.

Ilustračný obrázok k článku Neľútostná víchrica Eunice: Európa hlási obete, v Londýne strhlo strechu O2 arény, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Najmenej osem mŕtvych si doposiaľ vyžiadal víchor sprevádzajúci tlakovú níž Eunice, ktorá v piatok udrela na západnú Európu. Živel značne skomplikoval dopravu a spôsobil materiálne škody. Informovali o tom agentúry AP, AFP a Reuters.

Vlny bičovali pobrežie

Tlaková níž Eunice, ktorá sa vytvorila nad stredným Atlantikom a rozprestiera sa od Azorských ostrovov po Európu, predstavuje smrteľné nebezpečenstvo, varovala britská meteorologická služba. Víchrica udrela na pevninu v juhoanglickom grófstve Cornwall, kde vlny bičovali pobrežie. Na ostrove Wight zaznamenali náraz vetra s rýchlosťou až 196 kilometrov za hodinu, čo nateraz predstavuje anglický rekord.

Víchrica spôsobila v Británii chaos v doprave. Pre nepriaznivé počasie zatvorili prístav v Doveri pri Lamanšskom prielive, uzavreli mosty spájajúce Anglicko a Wales a zastavili väčšinu vlakového spojenia do a z Londýna.

Víchor strhol aj strechu londýnskej O2 Areny.

Obete

V Británii zomreli najmenej traja ľudia. V Holandsku zabili vyvrátené stromy troch ľudí v hlavnom meste Amsterdam a okolí a v susednom Belgicku zomrel starší muž, keď ho silný vietor zatlačil do kanála v meste Ypres. V írskom grófstve Wexford zahynul pracovník miestnej správy pri odstraňovaní škôd.

Rovnako ako v britskej metropole najvyšší stupeň ohrozenia v súvislosti s veterným počasím vyhlásili aj pre južné Anglicko, južný Wales a Holandsko. Viac ako 140 000 domácností v Anglicku a 80 000 nehnuteľnos­tí v Írsku zostalo bez elektriny.

V holandskom meste Haag podľa miestnych médií vietor strhol časť strechy štadióna tamojšieho futbalového klubu. Železničná a verejná doprava bola pozastavená, mnohé školy zatvorené a vodičov varovali, aby sa zdržiavali mimo ciest. Letecká spoločnosť KLM zrušila viac ako 200 letov z amsterdamského letiska Schiphol.

FOTO: Víchrica Eunice strhla v strechu londýnskej O2 arény
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM