Zo Slovenska

Nemocnice sú na pokraji kolapsu: Nakazených pribúda, Mikas sa obracia na verejnosť

Na Slovensku boli za pondelok zistené nové prípady nákazy koronavírusom. Celkovo evidujeme už 155 218 pozitívne testovaných ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnice sú na pokraji kolapsu: Nakazených pribúda, Mikas sa obracia na verejnosť
Zdroj: TASR/AP

Počas pondelka (21. 12.) pribudlo na Slovensku 2 663 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus z 13 289 PCR testov a 6 925 pozitívnych z 65 127 anti­génových testov.

Nové prípady

Celkovo eviduje Slovensko už 155 218 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji (444), nasleduje Prešovský kraj (432), Košický (405), Bratislavský (392), Trnavský (328), Banskobystrický (286), Trenčiansky (248) a Nitriansky (128). Je medzi nimi 1 282 mužov a 1 381 žien.

„V nemocniciach je hospitalizovaných 2 538 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2 310 ľudí. Na JIS je 165 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 160 osôb,“ informuje ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 nevzrástol. Celkový počet úmrtí „na Covid“ je 1 618 a celkový počet úmrtí „s Covidom“ je 397. Pribudlo 758 vyliečených pacientov, celkovo sa z ochorenia zotavilo 110 565 ľudí.

Výzva hlavného hygienika

Nemocnice a zdravotníci v týchto dňoch zažívajú najväčší nápor za celé trvanie pandémie nového koronavírusu a vyhliadky v tomto smere nevyzerajú vôbec dobre.

Mnohé nemocnice už v týchto chvíľach smerujú ku kolapsu. Veľký tlak pociťujú aj regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktoré od začiatku pandémie neúnavne trasujú kontakty pozitívne testovaných ľudí. V otvorenom liste to pred vianočnými sviatkami uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

„Z celého srdca by som si prial, aby sme mohli okamžite poľaviť z nastavených opatrení, či všadeprítomných príkazov a zákazov, ktoré sme zaviedli v úprimnej snahe chrániť Vás od tragických následkov šíriaceho sa ochorenia COVID-19,“ uviedol Mikas s tým, že okolnosti nám však nedovoľujú takýto luxus.

V otvorenom liste vyzdvihol vyťaženosť nemocníc, ale aj RÚVZ.

„Aj keby v nasledujúcich dňoch nepribudol jediný nový prípad nákazy, naši lekári, sestry a ďalší zdravotnícky personál to nepocítia ešte celé týždne. Realita v nemocniciach i na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je pre mnohých vzdialená,“ povedal Mikas.

Poukázal na to, že nekonečná obetavosť zdravotníkov a epidemiológov, ich vyčerpanie, frustrácia a neraz aj slzy zúfalstva či hnevu sú však skutočné. Preto Mikas prosí ľudí, aby robili zo svojej pozície všetko pre to, aby boli podmienky na záchranu ľudských životov.

Iné Vianoce

Mikas tvrdí, že verejnosť sa má zmieriť s tým, že vianočné sviatky, ktoré obvykle bývajú spojené s hojnosťou a radostnou atmosférou širokého kruhu rodiny, priateľov a známych, budú tento rok podstatne skromnejšie.

„Nie pre zákaz vychádzania, nie pre opatrenia vo vyhláškach, nie pre kontroly v prihraničných oblastiach a v prevádzkach, či pre hrozbu sankcií. Je to preto, že nám záleží na našich blízkych a komunitách, v ktorých tak radi trávime voľné chvíle,“ uviedol.

Upozornil ľudí na to, aby rešpektovali nastavené pravidlá a nevyužívali výnimky bezdôvodne.

„Každú jednu cestu mimo domácnosti zvažujme. Bez akéhokoľvek preháňania si položme otázku, či je životne dôležitá,“ povedal. Poznamenal, že ľudia by sa nemali pohybovať mimo domácností a stretávať sa s ľuďmi mimo vytvorených malých skupín.

„Vyhýbajme sa miestam, kde sa združuje vyšší počet ľudí. Cielene a vedome sa vystríhajme slabo vetraných priestorov a spoločnosti ľudí bez rúšok a dostatočných rozstupov. Sústreďme všetky naše aktivity do priestoru online, stretnutia nahraďme telefonátmi a videohovormi,“ doplnil Mikas.

Ako dodal, osobnú účasť v chrámoch by mala verejnosť zameniť za rozhlasové alebo televízne vysielanie. Ako uzavrel, ide o životy.

Ilustračné foto, TASR

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM