MI Ako ušetriť

Kedy sa môžete dať ZADARMO otestovať na Covid-19?

Pred sviatkami sa pred väčšinou odberových miest na koronové testy tvoria nekonečné rady. Mnoho ľudí je zmätených z toho, či im stačí len antigénový test, alebo aj presnejší a platený PCR test. Poradíme vám.

Ilustračný obrázok k článku Kedy sa môžete dať ZADARMO otestovať na Covid-19?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Ak chcete s čistým svedomím navštíviť počas Vianoc rodinu a priateľov, mali by ste sa dať vyšetriť antigénovým testom na prítomnosť Covid-19 v tele.

Avšak jeho efektívnosť je podstatne nižšia ako pri PCR testoch a ľahko sa môže stať, že hoci máte negatívny výsledok, v skutočnosti ste pozitívny. Lenže kto vám preplatí PCR test, ktorý normálne stojí 70 eur?

Dá sa spoľahnúť na antigénový test?

Antigénové testy sú menej citlivé, ale zato sú bezplatné a rýchle. Po celom Slovensku už fungujú desiatky odberových miest, kde sa môžete nechať otestovať a získať papier, s ktorým môžete ísť za starými rodičmi alebo aj na lyžiarsky svah.

Lenže, ako upozorňuje aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv, „antigénové testy sú citlivé v čase, keď je množstvo vírusu v sliznici nosa a hrdla najvyššie, t.j. 3–5 dní od nástupu prejavov ochorenia.“

To znamená, že keď prídete o pár dní skôr alebo neskôr od okamihu, ako ste sa nakazili, môžete dostať falošný výsledok testu. Čo s tým?

Jednou možnosťou je nechať sa pretestovať opakovane, povedzme trikrát v odstupe troch dní. Presne tak by sa antigénové testy aj mali používať. Ak budete zároveň dodržiavať domácu izoláciu, máte takmer istotu, že negatívny výsledok antigénového testu je skutočne negatívny.

Ak nemáte toľko času ani nervov stáť trikrát v dlhom rade pred odberným miestom, zvoliť si môžete aj „zlatý štandard“ v podobe PCR testu. Lenže za ten ako samoplatca zaplatíte 70 eur. Máte len pár možností, ako ho získať zadarmo alebo so zľavou.

PCR test zadarmo

V zásade platí, že ak chcete absolvovať PCR test dobrovoľne, musíte zaplatiť súkromnému laboratóriu 70 eur. Zadarmo môžete mať PCR test len vtedy, ak vás na jeho absolvovanie vyzve miestny hygienik alebo lekár.

Výzvu na PCR test dostanete len v prípade, ak ste boli v úzkom kontakte s človekom pozitívnym na Covid-19, alebo máte príznaky ako je kašeľ, horúčka, strata chuti a čuchu. Váš stav telefonicky posúdi váš obvodný lekár a zaeviduje vás do systému.

Je tu však ešte možnosť získať zľavu na absolvovanie PCR testu. Tú poskytuje len súkromná poisťovňa Union svojim poistencom. Zľava je od 12 % do 31 % a platí len na vybraných miestach, ktoré poisťovňa uvádza na svojej stránke.

Poistenci v Dôvere zasa môžu využiť 25 % zľavu na test na protilátky IgA a IgG. Z odobratej krvi sa s 95-percentnou pravdepodobnosťou zistí, či sa človek s vírusom už stretol, alebo či je práve v akútnej fáze ochorenia.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM