Aktualizované han Správy Zo zahraničia

Pokus o PREVRAT v USA? Prívrženci Trumpa vtrhli do Kapitolu: Z miesta hlásia postrelenú ženu!

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová nariadila zákaz vychádzania v hlavnom meste USA po tom, ako rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu.

Ilustračný obrázok k článku Pokus o PREVRAT v USA? Prívrženci Trumpa vtrhli do Kapitolu: Z miesta hlásia postrelenú ženu!
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Práve tam totiž prebiehala debata o potvrdení výsledkov prezidentských volieb. Informovali o tom svetové agentúry.

Čo sa to deje?

Napätá situácia vznikla pred budovou Kapitolu, keď tam protestujúci začali strhávať kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu. Niektorí demonštranti sa snažili preniknúť cez policajtov s ochrannými štítmi, ktorí proti nim použili paprikový sprej. Niektorí v dave kričali „zradcovia“, keď sa ich policajti snažili zatlačiť. V oblasti tiež niekto nahlásil podozrivý balíček, oznámila Polícia Kapitolu.

Vnútri Kapitolu odvysielali oznámenie, podľa ktorého vzhľadom na „vonkajšiu bezpečnostnú hrozbu“ nemôže nikto vstupovať do komplexu Kapitolu ani z neho vychádzať. Nariadená bola tiež evakuácia niekoľkých kancelárskych budov Kongresu.

K potýčkam došlo krátko po tom, ako Trump vystúpil pred tisícami svojich prívržencov neďaleko Bieleho domu, ktorým zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch, a vyhlásil, že nikdy neuzná svoju porážku.

„Nedovolíme, aby umlčali vaše hlasy,“ povedal Trump davu ľudí, ktorí na miesto prichádzali už od úsvitu.

Reakcia starostky

Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Reagovala tak na napätú situáciu okolo sídla Kongresu, keď tisíce protestujúcich obklopili budovu Kapitolu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie. To bolo zvolané na oficiálne potvrdenie zvolenia demokrata Joea Bidena za budúceho šéfa Bieleho domu.

Vnútri členom Snemovne reprezentantov polícia povedala, aby si nasadili plynové masky uložené pod svojimi sedadlami po tom, ako v Rotunde Kapitolu použili slzotvorný plyn. Policajti mali v rámci opatrení na ochranu kongresmanov v snemovni vytiahnuté zbrane.

Žiadosť Trumpa

Trump hodinu po vypuknutí zrážok vyzval svojich stúpencov, aby „zachovali pokoj“ a „podporili políciu“, ktorá je podľa jeho slov „skutočne na strane našej krajiny“. Jeho apel na Twitteri prišiel po tom, ako vystúpil pred prívržencami zhromaždenými pred Bielym domom, aby zopakoval svoje tvrdenia o volebných podvodoch a povzbudzoval ich, aby sa vydali ku Kapitolu.

Postrelená žena

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v sídle amerického Kongresu bola postrelená jedna osoba, ktorú previezli do nemocnice. Postrelenou je podľa správy televízie CNN žena, ktorú strela zasiahla do hrudníka a ktorej poskytovali zdravotníci prvú pomoc.

Ide o prevrat?

Prezident Spojených štátov podnecuje štátny prevrat. Nenecháme sa zastrašiť. „Nenecháme sa odradiť,“ tvítovala demokratická kongresmanka Karen Bassová. O „štátnom prevrate“ sa zmienili aj ďalší členovia Kongresu. Niektorí hovorili o správach o rúrkovej bombe i tom, že počuli výstrely. „Prezident podnecuje domáci terorizmus,“ vyhlásil kongresman Mark Pocan.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Stalo sa vo svete

Video taken at the US Capitol shows rioters breaking the glass of a window and then climbing through the shattered pane. https://cnn.it/3s24xEb

Posted by CNN on Wednesday, January 6, 2021
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM