Rastislav Búgel Zo Slovenska

NEUVERITEĽNÉ gesto! Bistro ľuďom v núdzi ponúka jedlo ZDARMA a najnovšie aj nocľah

Bistro z malého mesta je známe nádherným projektom. Ľudia v núdzi sa tam môžu najesť úplne zadarmo. Najnovšie im poskytnú aj teplú sprchu a matrac.

Ilustračný obrázok k článku NEUVERITEĽNÉ gesto! Bistro ľuďom v núdzi ponúka jedlo ZDARMA a najnovšie aj nocľah
14
Galéria

Bistro Kámo v Ilave sa stalo známym po celom Slovensku. Môže za to unikátny nápad. V bistre sa totiž nachádza tabuľa s nápisom „Jedlo zadarmo“.

Funguje to jednoducho. Návštevníci môžu zaplatiť za vybrané jedlo navyše a bloček pripnú na tabuľku. Ktokoľvek, kto je hladný, si môže lístok zobrať a v prevádzke ho vymeniť za čerstvú porciu. Nápad si získal srdcia mnohých. Svedčí o tom aj záujem zákazníkov, ktorí prichádzajú zo všetkých kútov Slovenska.

Neuveriteľne šľachetný nápad

Nedávno sa na stránke podniku objavila výzva. Hľadali štyri matrace. Pre prevádzku s občerstvením išlo o nezvyčajný oznam, no mal svoje opodstatnenie. „Vzhľadom na zimu, ktorá teraz je, musíme u nás v Bistre Kámo ubytovať súrne počas mrazov pár ľudí bez domova,“ informovalo bistro s tým, že „Nevieme, či to dajú v tých mrazoch.“

Majiteľovi bistra Tiborovi totiž záleží aj na ľuďoch, ktorí by inak museli kruté mrazy znášať na ulici. „Premýšľal som nad tým, že budova, v ktorej nikto nie je, je zbytočná. Načo niekomu je taká budova. V noci je naše bistro prázdne,“ povedal pre tvnoviny.sk.

Dostanú všetko potrebné

Priznáva, že ľuďom bez domova toho veľa ponúknuť nevedia, no dostanú to najpodstatnejšie – matrac, teplo, sprchu a jedlo, ktoré im darovali zákazníci.

„V týchto mrazoch vieme aspoň trochu pomôcť. Chceme ich ubytovať čo najskôr, aby tá ďalšia noc nebola ich posledná," povedal Tibor.

V čase rozhovoru mali k dispozícii prvé tri matrace. Priniesli im ich ľudia z Bojníc, ktorí neváhali precestovať 50 kilometrov. Ďalšie matrace už majú sľúbené. Majiteľ bistra dúfa, že sa im takto počas mrazov podarí pomôcť aspoň piatim ľuďom.

Ako sa to celé začalo?

Ide tak o ďalší neuveriteľný projekt bistra z malého mesta. V prevádzke našli prácu ťažko zdravotne postihnutí ľudia. Už vyše dva roky majú aj ekologický šatník. Práve pri ňom vznikol nápad na bezplatné jedlo.

Ľuďom bez domova, ktorí si prišli pre oblečenie, začali dávať polievku. To si všimli zákazníci, ktorí okrem platby za vlastné jedlo nechali podniku pár eur navyše a prispeli tak na polievky. Od toho už nebolo ďaleko k tabuľke s nápisom „Jedlo zadarmo“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Skvelý nápad: V Ilavskom bistre sa ľudia najedia zadarmo
14
Galéria
Zdroj: Twitter.com/Pasi Widgren
Zdroj: Twitter.com/Pasi Widgren
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM