Zo Slovenska

NEVERTE dezinformáciám z internetu! Voda z verejných vodovodov je na Slovensku bezpečná

Pitná voda z verejných vodovodov na Slovensku je podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zdravotne bezpečná.

Ilustračný obrázok k článku NEVERTE dezinformáciám z internetu! Voda z verejných vodovodov je na Slovensku bezpečná
Zdroj: www.pixabay.com

„Podlieha pravidelnej kontrole a spĺňa prísne limity ukazovateľov, ktoré sú určené nielen národnými, ale aj európskymi predpismi. Tie sú založené na medicínskych dôkazoch a vychádzajú z hodnotenia zdravotných rizík pri celoživotnom príjme pitnej vody,“ vysvetlil Marek Eliáš z Odboru komunikácie ÚVZ SR. Úrad tak reagoval na neobjektívne a zavádzajúce informácie na internete.

Pitná voda je zároveň prirodzeným zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú pre človeka prospešné, pripomína ÚVZ SR. Úrad poukázal na to, že hromadné zásobovanie pitnou vodou z verejných vodovodov zabezpečované odborne spôsobilými osobami je považované za najbezpečnejší spôsob dodávky vody aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie.

„Pitná voda z vodovodu je teda vhodná na každodennú konzumáciu a mala by byť základnou zložkou pitného režimu každého človeka,“ skonštatoval ÚVZ.

Je to kvalita

Zdrojmi pitnej vody na Slovensku sú najmä podzemné vody (približne 82 percent), povrchové vody sa na zásobovanie verejnými vodovodmi používajú vo výrazne nižšej miere. Ako ozrejmil ÚVZ SR, podzemné vody sú kvalitnejšie a obvykle nevyžadujú žiadne ďalšie úpravy. Bežná je úprava povrchových vôd, najčastejšie sa odstraňuje mikrobiologické a biologické znečistenie.

„Prítomnosť chemických kontaminantov v zdrojoch pitnej vody a tiež aj v pitnej vode z vodovodu je zistená len ojedinele a obyčajne v koncentráciách hlboko pod povolenými limitmi,“ doplnil ÚVZ SR.

Dusičnany sú v malých množstvách prirodzenou súčasťou vôd, pričom ich limit v pitnej vode je 50 mg/l. Pokiaľ voda zodpovedá vo všetkých ukazovateľoch kvality požiadavkám na pitnú vodu vrátane dusičnanov, je táto voda podľa ÚVZ bezpečná pre celú populáciu vrátane dojčiat.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM