Politika

Europoslankyňa Nicholsonová sa postavila za Zelenského: Putin je TERORISTA!

Prezident Zelenskyj bol v Európskom parlamente. Pozrite sa na reakcie našich politikov. Lucia Ďuriš Nicholsonová spomenula Putina a použila neostrejšie slová!

Ilustračný obrázok k článku Europoslankyňa Nicholsonová sa postavila za Zelenského: Putin je TERORISTA!
Zdroj: instagram.com/zelenskiy_official , instagram.com/lucia_duris_nicholsonova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu (EP) požiadal o ďalšiu vojenskú podporu a zdôraznil, že vo vojne Ukrajiny proti Rusku ide o spoločný boj proti „protieurópskej sile“. K jeho vystúpeniu sa vyjadrili viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

Ivan Štefanec (KDH) uviedol, že prezident Zelenskyj bol v Európskom parlamente „doma“.

Zelenskyj podľa neho robí najviac

„Je to náš domov, kde si chránime slobodu, demokraciu a právo. Zelenskyj dnes pre túto ochranu robí najviac a zaslúži si našu neutíchajúcu podporu,“ uviedol Štefanec. Dodal, že jeho prejav v europarlamente bol silným dôkazom, ako chápe úlohu každého občana v demokracii.

„Na Ukrajine sa dnes ochraňuje život, právo a demokracia pred znevažovaním života, bezprávím a totalitou. Som presvedčený, že život, právo a demokracia vyhrajú a Ukrajina sa stane súčasťou mierového európskeho projektu,“ odkázal Štefanec a vyjadril nádej, že konkretizácia tejto cesty v ekonomickej, energetickej a sociálnej oblasti pomôže nielen občanom Ukrajiny, ale všetkým občanom EÚ.

Počúvať Zelenského bol pre neho zážitok

Martin Hojsík (PS) priznal, že sedieť v pléne EP a počúvať Zelenského prejav bol preňho silný zážitok. „Hovoril hlavne o jednom. Ukrajina chce mier a európsky život. Chcú mať slobodu a mier. Taký, ako máme aj my na Slovensku. Jediné, čo im v tom bráni, je ruská agresia. A preto naďalej musíme Ukrajine pomáhať, a to aj vojensky, aby ubránila svoje medzinárodne uznané hranice,“ vysvetlil. Odkázal na Zelenského slová, že „Ukrajina chce byť súčasťou EÚ, víťaznej Európskej únie“.

„To chceme aj my. A verím, že Ukrajinu v EÚ čoskoro privítame,“ povedal.

Je našou povinnosťou podporovať Ukrajinu

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) pripomenula, že vojna na Ukrajine trvá už takmer rok, pričom každý deň tam umierajú ľudia, ženy, starci, deti, civilisti.

„Je našou povinnosťou nepovoliť a naďalej všemožne podporovať Ukrajinu. A to vrátane dodávok zbraní. Zelenskyj nás prišiel vyzvať, aby sme neprestávali veriť v odvahu Ukrajiny a podporili ju v boji proti agresorovi. Putin je terorista a poraziť jeho a jeho systém by malo byť cieľom celého demokratického sveta,“ opísala situáciu.

Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD) uviedla, že považuje za dôležité podporiť ukrajinských občanov.„Musíme sa však ako EÚ viac snažiť a podporovať čo najskoršie mierové riešenie. Obe strany si musia sadnúť za rokovací stôl,“ povedala. Upozornila zároveň, že okamžitý vstup Ukrajiny do EÚ nie je riešením a mala by splniť všetky potrebné kritériá.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM