Správy Zo Slovenska

Niekto odpadky, iný bicykel či HARABURDY: Aké sú POKUTY za nepriechodné chodby?

Zapratané chodby nie sú len estetickým problémom, ale predstavujú najmä bezpečnostné riziko. Na neporiadnych susedov môže doplatiť celý panelák.

Ilustračný obrázok k článku Niekto odpadky, iný bicykel či HARABURDY: Aké sú POKUTY za nepriechodné chodby?
11
Galéria

Za nepriechodné chodby môžu dostať obyvatelia bytového domu pokutu až 16 330 eur. Pripomína to Združenie pre lepšiu správu bytových domov (ZLSBD).

Ako uviedlo, obyvatelia bytových domov by si mali predovšetkým uvedomiť, že chodby slúžia ako únikové cesty, a nie spoločné priestory na odkladanie nepotrebných vecí.

Prečítajte si tiež

„V prípade požiaru sa takéto predmety na chodbách stávajú nebezpečenstvom nielen pre ich vlastníkov, ale aj pre záchranné zložky, ktoré sa môžu vďaka týmto predmetom zraniť,“ upozornilo ZLSBD.

Pokuta hrozí všetkým

Ak nie sú únikové cesty trvalo voľné, sú zapratané horľavým materiálom, ako sú kočíky alebo skrine, či inak nespĺňajú požiadavky legislatívy, hrozí všetkým vlastníkom bytového domu pokuta.

„Výška pokuty sa môže vyšplhať až na 16 330 eur, čo nie je zanedbateľná čiastka,“ doplnilo ZLSBD.

Problémový sused

V prípade, že na chodbe zanecháva odpadky sused, ktorý nereaguje na upozornenia ostatných obyvateľov bytového domu, podľa ZLSBD môže pomôcť aj inštitút domového poriadku.

„Do domového poriadku je možné aplikovať aj primerané sankcie za jeho nedodržiavanie, a tak vlastník, ktorý nekoná v súlade s poriadkom, môže byť sankcionovaný finančnou pokutou, ktorá bude pripísaná na fond prevádzky, údržby a opráv vlastníkov daného bytového domu,“ informovalo ZLSBD.

Ozrejmilo, že keďže je domový poriadok pre obyvateľov bytového domu záväzným rovnako ako akékoľvek iné rozhodnutie vlastníkov, ktoré bolo schválené, aj pokuta za porušenie poriadku je legislatívne vymožiteľná.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zaplnené schodiská v bytových domoch
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM