rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dvaja otrokári, ktorí zneužívali Slovákov, spoznali svoj trest!

Obeťou muža a ženy, ktorí pôsobili v anglickom Bristole, bolo vyše štyridsať ľudí zo Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dvaja otrokári, ktorí zneužívali Slovákov, spoznali svoj trest!
Zdroj: National Crime Agency

Dvojica, ktorá vo Veľkej Británii zneužila vyše štyri desiatky ľudí zo Slovenska na otrockú prácu, spoznala svoj trest. Súd ich uznal vinnými už v apríli tohto roka, minulý týždeň padol verdikt o tom, ako dlho budú sedieť za mrežami.

Maroša Tancoša, ako hlavného organizátora, súd uväznil na šestnásť rokov, kým jeho spoločníčka Joanna Gomulska strávi vo väzení deväť rokov. Obetiam „ukradli milióny libier za neplatenú prácu a zabavené peniaze,“ informuje britský Daily Mail.

Párik zločincov zo Slovenska do Británie doviezol vyše 40 ľudí, ktorým zabavil im pasy a nútil ich pracovať v autoumyvárni. „Svoje obete vyhľadávali najmä v detských domovoch a lákali ich na prísľub lepšieho života v Británii,“ uviedol súd.

„Dobrý policajt, zlý policajt“

Tancoš obete fyzicky aj verbálne napádal, aby ich prinútil k poslušnosti, kým Gomulska hrala úlohu dobrej policajtky, ktorá sa tvárila, že im pomôže,“ uvádza Daily Mail. Pomohla im napríklad založiť bankové účty, od ktorých im následne zobrala karty.

Do roku 2010 do roku 2017 dvojica vybrala z týchto bankových účtov tristotisíc libier. Minuli ich v kasínach, na online hazard a nákup automobilov.

Párik zločincov sa dostal do pozornosti britskej Národnej kriminálnej agentúry po tom, čo sa jedna z obetí vrátila na Slovensko a kontaktovala políciu. Po rozsiahlom sledovaní a zbieraní dôkazov bola dvojica zatknutá a obvinená.

Na súde proti nim vypovedalo pätnásť obetí. Jedna z nich, ktorú držali v neľudských podmienkach osem rokov, uviedla, že jej zničili život: „Ponižovali ma, bili a trestali za každú maličkosť. Nikdy na to nezabudnem.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM