Aktualizované Zo Slovenska

Niektoré okresy ostanú prekvapené, testovať už NEBUDÚ: Toto sú konečné čísla skríningu!

V rámci plošného skríningu celkovo otestovali 2,9 milióna ľudí, miera pozitivity dosiahla 1,24 %.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré okresy ostanú prekvapené, testovať už NEBUDÚ: Toto sú konečné čísla skríningu!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Premiér Igor Matovič v stredu (27. 1.) oznámil celkové výsledky plošného skríningu. Oproti predbežným výsledkom si polepšili okresy Bratislava a Kežmarok a testovať sa tam cez víkend nebude. Naopak, k horším okresom sa zaradil Zvolen a Dolný Kubín.

Testovanie sa zopakuje podľa premiéra v okresoch, ktoré dosiahli pozitivitu vyššiu ako 1,01 percenta.

Pôjde sa do školy?

Do skríningového plošného testovania na ochorenie COVID-19 v termíne od 18. do 26. januára sa zapojilo 2 949 017 ľudí. Pozitívny výsledok malo 36 547 z nich, čo predstavuje 1,24 percenta. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval v stredu po zasadnutí ústredného krízového štábu.

Ako oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí, množstvo samospráv aj napriek priaznivému výsledku chce v testovaní pokračovať.

Upozornil, že počet hospitalizovaných stále neklesá a naďalej máme aj vysoké počty úmrtí. V nemocnici leží s koronavírusom viac ako 3 500 ľudí.

Podľa Krajčího sa musia zajtra odborníci taktiež rozhodnúť, či od 1. februára otvoria školy. Pandemická situácia ale podľa jeho slov nie je dobrá.

„Táto intervencia bola nevyhnutná a potrebná,“ skonštatoval minister zdravotníctva. Poznamenal, že čísla napriek platnému lockdownu neklesajú. Verí, že efekt testovania sa prejaví aj v poklese počtov ľudí v nemocniciach a mŕtvych.

Premiér vyzval aj ľudí s negatívnym výsledkom, aby boli naďalej opatrní. Poďakoval samosprávam a všetkým zložkám, ktoré pomáhali s organizáciou testovania.

Covidový semafor je neistý

Čo sa týka covidového semaforu, ktorý by mal byť spustený od 8. februára, podľa Krajčího nie sú dohodnuté žiadne zmeny. „Žiadne sprísňovanie zatiaľ konzílium neavizovalo, možno zajtra.“ Prípadné zmeny oznámia v piatok.

Ako priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), témami zasadnutia ústredného krízového štábu boli aj možné úpravy COVID automatu, otázka otvárania škôl, spoločný postup členských štátov v boji s pandémiou a novými typmi mutácií nového koronavírusu, ale aj pri súvisiacich témach, ako sú koordinácia voľného pohybu po Európe či očkovacie certifikáty.

Oproti Bratislave, testovať budú Košice, ktoré začnú od piatka (29. 1.) druhé kolo dobrovoľného skríningu. Trvať bude do nedele (31. 1.). Každý záujemca o testovanie musí byť elektronicky zaregistrovaný. Na stredajšom brífingu o tom informoval primátor Jaroslav Polaček s tým, že pandemická situácia sa v Košiciach zhoršuje.

Kde sa bude testovať?

Známa je aj horšia polovica okresov, v ktorých sa bude celoplošný screening opakovať.

Pripraviť sa musia obyvatelia napríklad týchto okresov: Dunajská Streda, Bytča, Malacky, Sereď, Trnava, Hlohovec, Galanta, Komárno, Nové Zámky, Prievidza, Levice, Žiar nad Hronom, Nové mesto nad Váhom, Zvolen, Dolný Kubín, Detva, Brezno, Topoľčany, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín, Revúca, Košice, Medzilaborce, Humenné, Svidník, Žarnovica Piešťany, Zlaté Moravce.

Mapa okresov, ktoré čaká testovanie:

Zdroj: Úrad vlády SR

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM