Anna Humbert Regióny Regióny

Nielen gurmánske potešenie z Ľvova

Keď prídete nadránom do neznámej krajiny a za oknom vám provokatívne vychádza slniečko, neostáva vám nič iné, než vydať sa za spoznávaním mesta a hľadaním silnej rannej kávy. Takto pre nás začal Ľvov. A potom už len inšpiroval. Teda, až na ukrajinský hraničný koniec. Ale o tom potom.

Ilustračný obrázok k článku Nielen gurmánske potešenie z Ľvova
Zdroj: Anna Humbert

Ľvov je prenádherné ukrajinské mesto, ktoré máte z Bardejova v podstate za ďalekým rohom. Pri zvažovaní ďalšej náhodnej cesty, túto prekvapivú nádheru rozhodne odporúčam. Lákadiel tam na vás bude číhať mnoho. V skratke by sa snáď dal prvý dojem z Ľvova zhrnúť ako Praha pred pätnástimi rokmi. Sladko nekomerčné, srdečné, milo neprerobené mesto hľadajúce si vlastnú tvár.

Živá viera, skvelá káva

Vplyvy minulosti sú tu všadeprítomné a centrum vám, svojimi habsburskými architektonickými vplyvmi, bude pripomínať veľa ďalších, nám stredourópanom, blízkych miest. Na rozdiel od iných, sa však v Ľvove rozhodli nechať si to najlepšie. Kaviarenská kultúra z Viedne vás očarí a káva neomámi, ale postaví na nohy. Podobne ako tá z kaviarne v zastrčenej viedenskej uličke.

Famózne torty a jablkové štrúdle tu dostanete aj o desiatej večer v čarovnej kaviarni v dobovom štýle. V Ľvove je kaviarní naozaj neúrekom, nemusíte sa báť sadnúť si kdekoľvek, na káve si oni záležať veru dajú. Mesto žije aktívnym pohybom od skorého rána do neskorého večera. Už pred siedmou ráno nájdete pri vašom túlaní kostol plný ľudí, nie až tak veľmi ponáhľajúcich sa do práce.

Mnohí sa pred začiatkom dňa zastavia na rannú spevavú, úprimnú adoráciu. Z tej atmosféry, a nielen spevov, vám naskočia po rukách zimomriavky. Kostolov je tu vyše stovky a sú rôznorodé a zaujímavé. Osobne nepatrím ku kostolným prehliadačom, ale v Ľvove vás do nich láka neustávajúci prúd miestnych, nie turistov. Vidieť živú vieru je vždy povznášajúce a posilňujúce.

100 gram vodky po obede

Videli ste niekedy ukrajinské raňajky? Pri zhliadnutí bežného raňajkového bufetu zapochybujete o tom, ktorá hodina práve bije. Na sladko či na slano? Rezeň či ryžu? Ordinárnym toastíkom rozhodne veľmi rýchlo pohrdnete a vrhnete sa na, nielen zeleninový bufet a množstvo nepredvídaných dobrôt. Všetko vonia, všetko poctivo chutí a veľmi zle platení čašníci sa na vás milo usmejú.

Keď vám deň začne takto, energie na spoznávanie mesta budete mať na rozdávanie. Túlať sa môžete po nekonečných malebných uličkách dláždených kameňom, ktorý toho rozhodne zažil viac, než vy sami. Pouličné chodníky sú zmesou dlaždicovej rôznorodosti, na podpätky, podobne ako na bardejovskom námestí, veľmi rýchlo zabudnite. Príjemný bol objav porozumenia, ktorý sme na Ukrajine objavili.

Ich jazyk je krásnou zmesou poľštiny, ruštiny a slovenčiny. Internet ma poučil nechať ruštinu v šu íku a tam aj zostala. Na nočnom stolíku však už tróni učebnica švitorivej ukrajinčiny. Popravde, hlavne na to, aby som nabudúce vedela vynadať ukrajinským colníkom v ich rodnom jazyku, aj keď ani im sa nepodarilo prekonať naše očarenie Ľvovom.

Na obed vás preberie a posilní nádherne bordový boršč a dodá silu, aby ste vydržali až do rozpuku večerného života. Vtedy, aj keď je len streda večer, sa ulice hýbu a terasy prehýbajú pod množstvom ľudí. Hipsterská vlna zachytila aj Ľvov, avšak v primeranej miere a vyhľadaním autentického podniku s poctivými „pelmeňami“ nestrávite večnosť. Nezameniteľný 100 gram lahodnej vodky k tomu a Ľvov vám otvorí nové obzory. Pozor na gramáž samozrejme.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM