Mário Hudák Regióny Regióny

Bardejov – Peking

Bardejovčania spoznávali Ríšu stredu.

Ilustračný obrázok k článku Bardejov – Peking
Zdroj: Marcel Tribus ml.

PEKING/BARDEJOV. Od 2. do 11. septembra bola na desaťdňovom pobyte v Číne delegácia z Bardejova. Do 20-miliónovej čínskej metropoly Pekingu vyslalo mesto viceprimátora Marcela Tribusa st., riaditeľa Poľsko-slovenského domu Marcela Tribusa ml., šéfku mestskej spoločnosti Bardterm Máriu Vaňkovú a mestského financmajstra Miloša Mikulu.

Fabrika sveta

Či bola reprezentačná návšteva, financovaná mestom a čiastočne aj Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Šariš Bardejov, slovenskou ambasádou v Číne a Čínou samotnou, pre Bardejov v tomto zložení užitočná, ukáže čas. Teda ak s jeho odstupom niekoho na radnici vôbec napadne jej efekt aj nejako zmerať. Každopádne to bola historicky prvá „bardejovská“ výprava do Ríše stredu, ktorá dnes valcuje svetovú ekonomiku takmer nezachytiteľným tempom. Podarilo sa, gratulujeme. Ale bokom sarkazmus.

Či chceme či nie, je Čína fenomén, s ktorým dnes treba počítať vždy a všade. V „továrni sveta“ sa dá vyobchodovať a vymarketovať všetko, na hocijakej úrovni. Fyzicky, obchodne aj finančne rastie krajina naozaj astronomickým tempom. „Čínski draci“ bez servítky a nielen v strednej Európe, skupujú technológie aj konkurenciu vo všetkých segmentoch priemyslu.

Keď bardejovská výprava po príchode v Pekingu odpovedala na otázku, koľko že to má naše mesto obyvateľov, popravde číslom 30-tisíc, čínska strana pohotovo opravila tlmočníčku, že sa nepýtali na počet zamestnancov mesta, ale na to, koľko ľudí v Bardejove dohromady žije. Samozrejme, preklad bol správny. To len brilantne ilustruje skutočnosť, v akých parametroch sa dnes hýbu a uvažujú v najľudnatejšej krajine sveta.

Z ambasády na farmu

Ale k veci. O čínskej avantúre štyroch mestských reprezentantov prinesieme na stránkach nášho týždenníka ešte niekoľko zaujímavých textov. Pre dnešok si vystačíme so základnými faktami. Na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Pekingu sa 2. septembra konala prezentačná výstava Mesta Bardejov, súčasťou ktorej bol aj koncert Československého komorného dua – klaviristky Zuzany Bérešovej (SK) a huslistu Pavla Burdycha (CZ), kde zazneli aj skladby bardejovského rodáka Bélu Kélera (hudobníci sú práve na turné po Číne).

Koncert bol zároveň prvou zo série spomienkových aktivít slovenského zastupiteľského úradu k budúcoročnému stému výročiu založenia Československej republiky. Výstava „Bardejov – Svetové dedičstvo UNESCO“ na trinástich paneloch mapuje vývoj a prezentuje mesto zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva.

Za posledný rok a pol prešla v poľsko-slovenskej mutácii pätnásť poľských miest, toto bola jej premiéra v anglicko-čínskej mutácii. Súčasťou bolo aj premietanie reprezentačného Filmu o meste z dielne Bardejovskej televízie. Delegácia si potom pozrela Peking a okolie, pracovne rokovala na ambasáde a na posledné tri dni sa presunula do mesta Zhongje na Farmu Čínsko-Česko-Slovenského Priateľstva.

Tam sa v rámci akcie „5. Sino-Czech-Slovak Friendship Farm Foreign Cooperation Summit and Diplomatic summit.“ (5. Čínsko-česko-slovenská konferencia diplomacie a zahraničnej spolupráce) konala séria podujatí a rokovaní.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM