Juraj Ščerbík Regióny Regióny Regióny

Slovenský šport ako prestupná stanica

V slovenskom športe sa čoraz častejšie udomácňujú ľudia zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský šport ako prestupná stanica
Zdroj: Partizán Bardejov

BARDEJOV. Legionári tu prichádzajú najmä na požiadanie našich klubových funkcionárov a manažérov. Aj takýmto spôsobom chcú ukázať, ako dokážu prilákať diváka do športových hál, zimných štadiónov či na trávnaté plochy. Je tu čoraz viac trénerov, športovcov, no aj funkcionárov. Sme malá krajina, ktorá sa aj na športových vrcholových podujatiach chce ukázať. Ani prevaha Čechov už neplatí. No každá palica má dva konce. Domáce talenty sa dostávajú do úzadia.

Ukážkové sú najmä dve športové disciplíny, hokej a futbal. V slovenskej hokejovej lige začalo zo zahraničia 59 hráčov, z toho 22 Kanaďanov. Nasledujú Česi (16), USA (7), Rusi (6), Švédi, Fíni, Lotyši (po 2). Jeden Francúz a Slovinec. Nové Zámky 11, Zvolen 9, Banská Bystrica 8, Košice 8, Nitra 7, Poprad 7, Detva 5, Žilina 3, Trenčín 1, Liptovský Mikuláš 0. Cudzinci na Slovensku berú našu 1. ligu ako prestupnú stanicu. Ich cieľom je sa tu ukázať v čo najlepšom svetle a o rok sa pokúsiť posunúť ďalej.

„Je tu aj názor, že by bolo potrebné stanoviť limit cudzincov v sútažiach.“

Kanadský hokej, český futbal

Aj vo futbalovej 1. lige bolo v lete 2016 pred sezónou menej hráčov z Českej republiky. V 1. kole nastúpilo aktívne do hry 51 legionárov. Česko, Holandsko, Francúzsko a Nigéria tu mali po päť svojich občanov. Zaujímavé je, že v chudobnejšom Prešove a Ružomberku mali len po jednom.

Rekord držia Zlaté Moravce z roku 2105. V súboji so Slovanom Bratislava domáci dali šancu čisto legionárskej zostave a nastúpilo desať cudzincov. Niektorí kompetentní to považujú za prínos. Sú presvedčení, že práve pri kvalitných legionároch sa domáci dokážu lepšie pripraviť.

Na druhej strane je tu názor, že bolo by potrebné stanoviť limit cudzincov nielen medzi hokejovými či futbalovými bránami, ale aj pod basketbalovými košmi. Zdravý mix športového umenia pomôže, no nemalo by to byť na úkor mladých domácich odchovancov.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM