Správy Regióny

Nitra bije na POPLACH: Na energie jej NEBUDE stačiť ani dvojnásobok minuloročnej sumy

S prudkým rastom cien energií nebojujú iba domácnosti. S veľkými problémami bojuje aj vedenie Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Nitra bije na POPLACH: Na energie jej NEBUDE stačiť ani dvojnásobok minuloročnej sumy
Zdroj: pixabay.com , Dnes24.sk

Mesto Nitra zaplatí v tomto roku za energie vyše dvojnásobok toho čo vlani. Ako informovala radnica, v roku 2021 Nitra na tento účel, bez nákladov na školské budovy, vynaložila 1,7 milióna eur.

Desivý nárast

V očakávaní rastu cien bolo v tohtoročnom mestskom rozpočte vyčlenených na energie 2,3 milióna eur. Podľa nitrianskeho magistrátu však ani táto suma nebude stačiť.

„Nerátali sme s takým skokovým nárastom cien za energie. Už teraz sme predbežne na štyroch miliónoch eur a ani pri takejto sume nevieme, či bude do konca roka stačiť. Keď si pozrieme tieto čísla, je to desivý nárast, ktorý sa nebude dať zvládnuť bez úsporných opatrení,“ uviedol Mestský úrad v Nitre.

Prečítajte si tiež

Pripravia opatrenia

Radnica už zamestnala energetika, ktorý má pripraviť analýzu súčasného stavu a navrhnúť, na ktorých odberných miestach a v akom objeme by sa energie dali ušetriť.

„O konkrétnych úsporách musí rozhodnúť vedenie mesta a mestskí poslanci. Vedú sa napríklad diskusie o šetrení na verejnom osvetlení. K takýmto opatreniam je však potrebné pristupovať citlivo, pretože vždy vedú k zníženiu komfortu života, na ktorý sú obyvatelia zvyknutí,“ uviedol magistrát vo svojom stanovisku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM