Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Slováci našli DIERU v zálohovacom systéme: Prišli na to, ako na fľašiach šikovne ZAROBIŤ!

Záloh vám vrátia, aj keď ste ho obchodníkovi nezaplatili. O možnosti zarobiť na zálohovaní vedia aj správcovia celého systému.

Ilustračný obrázok k článku Slováci našli DIERU v zálohovacom systéme: Prišli na to, ako na fľašiach šikovne ZAROBIŤ!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Zálohovanie sa na Slovensku rozbehlo prvým dňom tohto roka a rýchlo si získalo mnoho priaznivcov. Za obaly so symbolom Z si síce priplatíme, peniaze však po vrátení do špeciálneho automatu dostaneme späť.

15 centov za nič

Obaly so symbolom Z však kúpite aj za hranicami, napríklad v susednej Českej republike. Tam zálohovací systém zavedený nie je, za obal si teda nepriplácame.

Napriek tomu môžete fľašu či plechovku kúpenú v zahraničí hodiť do slovenského automatu a záloh dostanete späť. Na túto medzeru v zálohovacom systéme upozornila TV Markíza.

Takéto počínanie nie je zakázané ani nezákonné, nastavenie pravidiel ho proste umožňuje. O možnosti vracať na Slovensku obaly kúpené v zahraničí vedia aj správcovia zálohovacieho systému.

„Ak si zákazníci takýto obal v zahraničí kúpia a privezú ho na Slovensko, pričom ho zálohomat akceptuje, môžu si uplatniť kupón v hodnote 15 centov,“ uviedla pre TV Markíza riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai. Riziko cezhraničného vrátenia zálohovaných obalov podľa Morvai znáša výrobca.

Úspešný projekt

Slovensko zaviedlo zálohovací systém po tom, ako sa zaviazalo zvýšiť aktuálne množstvo zberu nápojových obalov zo 60 % na 90 % v roku 2025. Vyzbierané obaly ďalej putujú na spracovanie k recyklátorovi.

Z dát za uplynulé mesiace roka je zrejmé, že Slováci tento systém prijali za svoj. V našej krajine sa od januárového štartu zálohového systému do konca augusta vyzbieralo už viac ako 495 miliónov nápojových obalov.

„Už prechodné obdobie v prvom polroku ukázalo, že spotrebitelia na Slovensku pristupujú zodpovedne k zálohovaniu a uvedomujú si jeho prínos pre životné prostredie,“ uviedla ešte na sklonku augusta pre TASR Lucia Morvai.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM