han Rôzne

Utešená KAMPAŇ polície: NEBUĎ ako malé dieťa, ale buď ako Laco a nahlasuj HOAXY a podvody!

V policajnom zbore sa zamerali aj na boj proti virtuálnemu neporiadku, ktorý sa začal vo väčšej miere šíriť medzi slovenskými užívateľmi internetu.

Ilustračný obrázok k článku Utešená KAMPAŇ polície: NEBUĎ ako malé dieťa, ale buď ako Laco a nahlasuj HOAXY a podvody!
Zdroj: Facebook.com/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Muži zákona sa rozhodli prostredníctvom príspevkov na Facebooku pripomínať riziká surfovania po sociálnych sieťach. „Pripravili sme špeciálnu kampaň s názvom "Nenaletím ako malé dieťa“ ktorej cieľom je bojovať proti podvodom," uvádza polícia na Facebooku.

Laco je rozumný

Policajti poukazujú na nástrahy podvodníkov, ktorí často zneužívajú ľahostajnosť ľudí surfujúcich po internete. Ide napríklad o súťaže na Facebooku. „Ďalším podvodom sú facebookové súťaže o záhradné nábytky, autá a podobne. Kto z nás by nechcel vyhrať záhradný domček, auto, alebo práčku? Takéto výhry však nedostanete od facebookovej stránky, ktorá nemá vlastný web, kontaktné údaje, ani sídlo,“ upozorňuje polícia SR.

„Princíp podvodu je vždy rovnaký, menia sa iba "ceny“. Podvodná súťaž v podstate vyžaduje lajkovanie, zdieľanie statusu alebo komentár. Následne vám facebooková stránka napíše do súkromnej správy, že ste vyhrali, treba len zadať údaje z Vašej karty. Ak to spravíte, už vás majú a môžete prísť o stovky až tisíce eur," pokračujú muži zákona.

Polícia zdôrazňuje, že takíto podvodníci môžu byť na druhej strane planéty a sú takmer nevystopovateľní. „Preto ak nechcete prísť o svoje peniaze, nezapájajte sa do podozrivých súťaží. Je to mimoriadne nebezpečné,“ podotkla polícia.

Na policajnom Facebooku prišli s milou postavičkou, ktorú pomenovali Laco. Práve prostredníctvom tejto postavy šíria ako bezpečne tráviť čas na sociálnych sieťach. „Laco rád surfuje po Facebooku a má súťaživú povahu. Laco sa do rizikových súťaží nezapája, pretože potom od neho budú chcieť vymámiť údaje o karte. Laco takéto stránky nahlasuje. Laco je rozumný. Buď ako Laco!“ píšu v kampani.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

NENALETÍM AKO MALÉ DIEŤA: TOTO JE LACO

Posted by Polícia SR - Prešovský kraj on Wednesday, June 1, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM