Aktualizované Zo Slovenska

NOVÉ OPATRENIA: Užijeme si nakupovanie bez testov, aj večeru v interiéri reštaurácie

Od pondelka (17. 5.) budú mať okresy Slovenska nové farby a s nimi prichádzajú aj nové pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku NOVÉ OPATRENIA: Užijeme si nakupovanie bez testov, aj večeru v interiéri reštaurácie
65
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Nové opatrenia platné od 17. mája:

  • V oranžových okresoch budeme môcť jesť aj v interiéroch reštaurácií, a to s kapacitou maximálne 4 osoby za jedným stolom, alebo osoby zo spoločnej domácnosti. V žltých maximálne 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti a v ružových a bordových okresoch len v exteriéri. Čo sa týka konzumácie jedál a nápojov v obchodných domoch, naďalej bude trvať zákaz pre okresy v treťom stupni varovania – bordové okresy. V ostatných bude povolená, podrobnejšie podmienky budú závisieť od stupňa varovania.
  • Wellness centrá, akvaparky a kúpele môžu otvoriť v ružových a oranžových okresoch. Vo všetkých okresoch musíme mať negatívny test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší ako 72 hodín.
  • Kapacita vo fitnescentrách bude stanovená rozdielne pre jednotlivé stupne COVID automatu. „Prevádzkovatelia si môžu vybrať medzi maximálnym fixným počtom zákazníkov a obmedzením na základe metráže,“ spresnil rezort zdravotníctva. V prvom až treťom stupni varovania sa bude vyžadovať negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo RT-PCR či LAMP test nie starší ako 72 hodín od všetkých okrem detí do desiatich rokov.
  • Pravidlá pre hromadné podujatia sa zmiernia. Zvýši sa doterajší limit návštevníkov. V aktuálne najhoršom, teda treťom stupni varovania (bordová fáza), bude povolené usporadúvať podujatia do šiestich osôb. V okresoch s lepšou situáciou sa povolia napríklad interiérové filmové podujatia.

Ďalšie opatrenia:

  • Vo všetkých okresoch sa ruší povinnosť merať teplotu pri vstupe do obchodných domov, nie je potrebný ani negatívny test.
  • Ľudia v žltých a oranžových okresoch budú môcť v interiéri nosiť miesto respirátora rúško, šál alebo šatku. V žltých a oranžových okresoch zostáva rúško povinné v prípade účasti na hromadných podujatiach v exteriéri.
  • Svadobné hostiny, kary a večierky sú v červených a bordových okresoch zakázané. V ružových môže byť v interiéri do 25 osôb, v exteriéri do 50 osôb, v oranžových v interiéri 50, exteriéri sto osôb, v žltých v interiéri sto osôb, exteriéri 250 ľudí a v zelených môže byť v interiéri do 500 osôb na státie, v exteriéri do tisíc ľudí. Sedenie v interiéri je pre maximálne 500, v exteriéri pre tisíc ľudí. Pri vstupe je potrebné mať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín.
  • Pri taxislužbách platia obmedzenia vo všetkých okresoch okrem zelených. Cestujúci môžu byť maximálne dvaja v jednom rade a je tiež potrebná dezinfekcia po každom zákazníkovi v prvom až treťom stupni varovania – v ružových, červených a bordových okresoch.
  • Pri lanovkách a vlekoch sa bude povolená kapacita odvíjať v závislosti od farby okresu.
  • V hoteloch a iných ubytovacích službách bude maximálna kapacita stanovená len v prvom až treťom stupni varovania, a to najviac dve dospelé osoby alebo členovia jednej domácnosti. „Prevádzkovatelia stravovacích a wellness služieb v hoteloch sa riadia podmienkami pre ostatné stravovacie a wellness služby,“ dodalo ministerstvo.

Stalo sa na Slovensku

Ďalšie opatrenia:

  • Detské kútiky a sedacie sekcie zostávajú zatvorené.
  • Návštevy v zdravotníckych zariadeniach sú naďalej zakázané, platia však viaceré výnimky. Od 14. mája ich budú môcť navštevovať ľudia, ktorí sú zaočkovaní, majú negatívny test alebo prekonali ochorenie COVID-19.
  • Od 15. mája môžu byť na športových podujatiach diváci v okresoch 1. stupňa varovania. Povinný je negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín. V 1. stupni varovania (ružová) môže byť obsadených do 25 % kapacity hľadiska, maximálne 250 ľudí v interiéri, 500 ľudí v exteriéri. Organizátor je povinný po dobu 14 dní viesť evidenciu divákov (priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu a telefonický kontakt). Po uplynutí 14 dní je povinný tieto osobné údaje zničiť.

Správu aktualizujeme.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM