Monika Hanigovská Lifestyle

Nový objav v boji proti korone: Vedci zistili, čo ukazuje na jej ťažký priebeh

Britskí vedci majú dôvod na radosť! Našli spôsob, akým identifikujú ťažký priebeh korony a tým dajú nádej tým, ktorý to potrebujú najviac.

Ilustračný obrázok k článku Nový objav v boji proti korone: Vedci zistili, čo ukazuje na jej ťažký priebeh
Zdroj: pixabay.com

Britskí vedci zistili, že pacienti s ťažkým priebehom ochorenia vykazujú vyššie hodnoty špecifického proteínu v krvi. Ako informuje o tom portál novinky.cz, vedci spätne skúmali výsledky ranných odberov krvi u pacientov, u ktorých neskôr došlo ku kritickému zhoršeniu stavu alebo zomreli. Ukázalo sa, že už na začiatku ochorenia mali v krvi špecifické zápalové markery. Tieto štúdia pritom nevykonali na jednom pacientovi, ale skúmali viac než päťsto chorých naprieč Spojeným kráľovstvom.

Vedci tak dúfajú, že ich najnovší objav lepšie definuje najohrozenejšie skupiny pacientov, ktorí bojujú s koronou.

Ukázal sa na najohrozenejších

„Mnohí už možno počuli pojem ‚cytokinová búrka‘, keď hospitalizovaní pacienti s covidom-19 majú v krvi zvýšenú hladinu zápalových proteínov, čo je spojené s vážnymi následkami i smrťou. Zdá sa, že jeden konkrétny cytokín GM-CSF špecificky ukazuje na ťažký priebeh ochorenia,“ uviedol doktor Ryan Thwaites z Národného inštitútu pre výskum srdca a pľúc.

Pri výskume zistili, že pacienti, ktorí podľahli korone, mali hodnotu cytokínu GM-CSF desaťkrát vyššiu, ako pacienti s chrípkou alebo zdraví ľudí.

Svoj objav publikovali pod vedením Imperial College v odbornom časopise Science Immunology.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM