Monika Hanigovská Lifestyle

Pre život potrebuje najdrahší liek na svete: Poisťovňa cúvla, teraz ho preplatí

Drobná Eliška sa predsa len dočká. Poisťovňa jej preplatí liek Zolgensma, ktorý potrebuje nutne k svojmu životu.

Ilustračný obrázok k článku Pre život potrebuje najdrahší liek na svete: Poisťovňa cúvla, teraz ho preplatí
Zdroj: Ludialudom.sk

Drobná Eliška z Oščadnice je životom skúšané dieťa. 15-mesačné dievčatko sa narodilo so spinálnou svalovou atrofiou (SMA 1). Pre toto dedičné nervovosvalové ochorenie je typická neschopnosť sedieť, stáť, chodiť a postupne nastáva ochabovanie svalstva.

Liek za 2 000 000 eur

Rodičom sa zrútil svet a ešte väčší šok prišiel potom, keď sa dozvedeli, že neliečené deti sa dožívajú len dvoch rokov. Nádej videli v podaní najdrahšieho lieku na svete, ten im však poisťovňa najprv odmietla preplatiť.

„Iskra nádeje svitla, keď sme sa dopočuli o lieku Zolgensma a dozvedeli sme sa tak aj o iných detičkách s rovnakou diagnózou s SMA. Žiaľ, cena lieku Zolgensma je 2 000 000 eur, musí sa podať do 2 rokov života, a dieťatko musí mať maximálne 13 kíl,“ opisujú na sociálnej sieti pod príznačným názvom Nádej pre Elišku. Manželia sa však nemienili vzdať, ďalej bojovali a založili svojej dcérke transparentný účet.

„Máme strach, čo bude ďalej. Chcela by som sa postaviť na nohy a hrať sa ako ostatné deti. Preto by som rada poprosila všetkých dobrých ľudí o podporu. Každé jedno euro sa počíta a ja zaň budem neskutočne vďačná,“ vyznali sa dávnejšie za dcérku takto na jej osobnom blogu rodičia. Jej príbeh odvysielali v Reflexe a dievčatku sa pokúsili pomôcť aj darcovia prostredníctvom projektu ludialudom.sk.

Článok pokračuje pod fotkou.

Ahojte, volám sa Eliška Bednárová a narodila som sa 12. septembra 2019 v Čadci. Z nemocnice som odchádzala ako zdravé...

Posted by Nádej pre Elišku on Wednesday, January 20, 2021

Šanca na plnohodnotný život

„Poisťovňa jej odmietala preplatiť liek, ktorý nutne potrebovala. A to aj napriek tomu, že pri iných deťoch tak urobila,“ informovali o tom tvnoviny.sk. To je zdá sa, našťastie, minulosťou.

Poisťovňa nedávno prehodnotila svoje stanovisko. A Eliška tak dostane nádej na kvalitný život. „Chceli by sme vám oznámiť skvelú správu, poisťovňa Eliške preplatí liek Zolgensma. Sme neskutočne šťastní, chceme sa poďakovať všetkým dobrým ľuďom, ktorí nám pomohli a pomáhajú, ktorí pri nás stáli v Eliškinom boji. Ešte nevieme presný termín podania lieku len dúfame, že to bude čoskoro. Budeme vás informovať. Po dlhých peripetiách Eliška dostane najdrahší liek na svete a spolu s ním aj šancu na plnohodnotný život,“ vyjadrili sa nadšene rodičia.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM