O ktorej raňajkovať? Po tejto hodine sa zvyšuje riziko ZLEJ nálady
Raňajky sú naozaj základom dňa. Ak chcete znížiť riziko depresie, nenakladajte si jedlo hocikedy.

Najnovšia štúdia naznačuje, že prvé jedlo dňa podávané pred 09.00 hodinou môže výrazne znížiť riziko depresie. Informujú o tom čínski lekári z Xi’an Jiaotong University Hospital. Odborníci vykonali rozsiahlu štádiu počas ktorej analyzovali ranné stravovacie návyky takmer 24-tisíc dospelých jedincov a to počas 11 rokov.
Najlepšia hodina na raňajky
„Vedci zistili, že muži a ženy, ktorí jedli po 9:00 hodine mali o 28 % vyššiu pravdepodobnosť zlej nálady a problémov s duševným zdravím ako tí, ktorí jedli prvé jedlo dňa pred 8:00 hodinou,“ píše Daily Mail. Najhoršie boli vyhodnotení tí, ktorí raňajky zo svojho jedálnička úplne vypustili. Výsledky svojej práce publikovali odborníci v časopise The Journal Of Affective Disorders.
Riziká
„Neraňajkovanie“ môže spustiť hneď niekoľko zdravotných aj fyzických problémov. „Vynechávanie jedla môže spomaliť metabolizmus, pretože vaše telo prejde do úsporného režimu a zadržiava tuk namiesto toho, aby ho spaľoval na energiu. To môže časom sťažiť chudnutie,“ píše zdravotnícky portál Healthshots. Iná štúdia uverejnená v roku 2024 v časopise Nutrients poukázala spojitosť medzi vynechávaním raňajok a telesnou hmotnosťou: Dobrovoľníci, ktorí vynechávali raňajky, mali zvýšené riziko nadváhy alebo obezity.
Vynechávanie raňajok má za následok nízku hladinu energie. Telo nemá glukózu, ktorú premieňa na energiu. „Bez pravidelného jedla môžete pociťovať únavu, slabosť a zníženie kognitívnych funkcií. To môže ovplyvniť vašu produktivitu v práci,“ prezrádza dietológ Shruti K Bhardwaj pre Healthshots.
No okrem toho sa môžu pridružiť ďalšie problémy ako výkyvy nálad a podráždenosť, nedostatok živín, slabá imunita, tráviace problémy alebo sa dostaví vlčí hlad po ktorom nastáva proces prejedania sa.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné