Barbara Dallosová Správy

O paličke a so širokým úsmevom: Čiperná babička z Černobyľu na hraniciach šokovala policajtov

Starenka sa na našich hraniciach zjavila v obdivuhodne dobrej nálade. V živote si už prešla všeličím, teraz ju z domova vyhnala vojna.

Ilustračný obrázok k článku O paličke a so širokým úsmevom: Čiperná babička z Černobyľu na hraniciach šokovala policajtov
3
Galéria

Narodila sa počas druhej svetovej vojny, prežila výbuch jadrovej elektrárne a konflikt na Ukrajine ju teraz prinútil opustiť domovinu. Príbeh osemdesiatročnej pani, ktorá sa v obdivuhodne dobrej nálade objavila na slovenských hraniciach, chytá za srdce. Informuje o ňom Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

„Bábuška“ z Černobyľu

Na Slovensko prichádzajú denne davy utečencov, ktorých z vlasti vyhnali boje a ostreľovanie. Najčastejšie ide o ženy a deti, keďže muži v produktívnom veku kvôli mobilizácii nesmú opustiť krajinu.

V radoch ľudí utekajúcich pred vojnou sa objavila aj neprehliadnuteľná starenka s úsmevom na perách a pestrofarebnou šatkou na hlave.

„Takmer 80-ročná babka prišla na hranice plná energie, s drevenou paličkou a všade okolo seba rozdávala úsmev a dobrú náladu. Všetkým doslova vyrazila dych, keď oznámila, že pricestovala z Černobyľu. Zahriala sa teplým čajom, dostala novú barlu, aby sa jej chodilo lepšie a opäť s čarovným úsmevom odišla,“ opisujú čipernú utečenkyňu policajti.

Ušli už milióny ľudí

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v utorok uviedol, že počet utečencov z Ukrajiny už prekonal hranicu dvoch miliónov.

Viac ako polovica ľudí utekajúcich pred vojnou prišla do Poľska. Tamojšia pohraničná stráž v utorok ráno evidovala vyše 1,2 milióna osôb, ktoré prišli z Ukrajiny.

Vysoký komisár OSN pre utečencov v utorok ráno varoval, že po prvej vlne utečencov pravdepodobne príde druhá vlna pozostávajúca zo zraniteľnejších osôb, ktoré nebudú mať dostatočné finančné zdroje ani žiadne kontakty v krajinách, do ktorých budú prichádzať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Viac aktuálnych správ o konflikte na Ukrajine

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM