Zo zahraničia

Obavy zo zrazenín: Holandsko vystavilo jednodávkovej vakcíne Janssen STOPKU

Holandsko (aspoň nateraz) prestalo očkovať jednodávkovou vakcínou Janssen. Vynorili sa známe obavy.

Ilustračný obrázok k článku Obavy zo zrazenín: Holandsko vystavilo jednodávkovej vakcíne Janssen STOPKU
Zdroj: TASR/DPA

Holandská vláda v stredu rozhodla, že jednodávková vakcína Janssen proti ochoreniu COVID-19, vyvinutá spoločnosťou Johnson & Johnson v holandskom meste Leiden, bude vyňatá z národného očkovacieho programu.

Dôvodom sú obavy, že vakcína Janssen môže spôsobiť veľmi zriedkavé krvné zrazeniny, informoval spravodajský server DutchNews.nl.

Skupina odborníkov tento krok odporučila aj napriek tomu, že v Holandsku zatiaľ neboli hlásené prípady tvorby krvných zrazenín po očkovaní touto vakcínou.

Avšak z informácií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, vyplýva, že problémy s touto vakcínou sú v určitých vekových skupinách podobné ako v prípade vakcíny od AstraZenecy a najviac hlásených prípadov je medzi mladými ľuďmi.

Vakcína od AstraZenecy je v Holandsku podávaná iba osobám starším ako 60 rokov práve pre obavy z krvných zrazenín. Rozhodnutie vlády znamená, že vakcína Janssen, nebude podaná ľuďom vo vekovej kategórii do 40 rokov, ktorí sú v súčasnosti očkovaní.

Keďže je jednodávková, dostávať ju naďalej môžu ťažko dostupné skupiny, ako sú posádky lodí a bezdomovci.

Správy, ktoré hýbu svetom

Údaje z inštitútu verejného zdravotníctva RIVM a ministerstva zdravotníctva ukazujú, že Holandsko objednalo dostatok vakcín typu mRNA od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna na uspokojenie svojich potrieb. Do konca júna bolo objednaných asi 6,5 milióna dávok a päť miliónov ľudí stále čaká na svoju prvú dávku.

Rozhodnutie vylúčiť z očkovacieho programu vakcínu Janssen môže o týždeň oddialiť plány vlády zabezpečiť, aby boli všetci dospelí Holanďania zaočkovaní už do polovice júla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Viac článkov na tému koronavírus

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM