Zo Slovenska

Obchodníci: Aký to má zmysel mrznúť vonku, keď dnu sa dodržiavajú opatrenia?

Už teraz sa pred obchodmi tvoria rady a spolu s ochladzovaním stúpa nervozita ľudí stojacich v zime a mraze.

Ilustračný obrázok k článku Obchodníci: Aký to má zmysel mrznúť vonku, keď dnu sa dodržiavajú opatrenia?
33
Galéria

Obchody by sa po uvoľnení protiepidemických opatrení mali otvárať ako prvé. Uviedol to Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), v reakcii na sprísnené prodipandemické opatrenia.

Mali by sa otvárať ako prvé

Obchodníci v rámci SAMO podľa neho vnímajú zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a najmä čoraz viac nezvládnuteľnú situáciu v nemocniciach. Aj preto viacerí členovia sa snažia aspoň materiálne podporiť zdravotníkov, ktorí denne zachraňujú zdravie a životy ľudí.

„Rozumieme aj volaniu týchto ľudí po sprísnení opatrení, aby sa predišlo najhoršiemu, čo by v prípade kolapsu nemocníc nastalo. Pre nás je najdôležitejšie, aby sme sa poučili z opatrení v minulosti a následne postupne uvoľňovali niektoré opatrenia skôr. Napríklad obchody vo všeobecnosti by sa mali otvárať ako prvé, keďže celosvetové štatistiky ich označujú ako jedny z najbezpečnejších prevádzok,“ zdôraznil.

Zatvorenie týchto obchodov alebo regulácia až 25 štvorcových metrov (m2) na zákazníka, nemá preto podľa Krajčoviča dlhodobo zmysel a spolu s prvým uvoľňovaním by sa mali uvoľniť aj tieto opatrenia.

Rady pred obchodmi

V súvislosti so sprísnením vstupu do predajní s tzv. esenciálnym tovarom na 25 m2 na zákazníka, sa podľa neho už v súčasnosti tvoria rady pred obchodmi a spolu s ochladzovaním aj stúpa nervozita ľudí v rade. „Toto opatrenie sa preto môže ukázať aj ako kontraproduktívne, pretože v rámci predajní sa dodržujú prísne opatrenia, avšak vonku v rade nevieme garantovať, že sa opatrenia reálne dodržiavať budú,“ upozornil.

„Nehovoriac o riziku konfliktov, ktoré môžu vzniknúť v rámci dlhšieho čakania v chladnom počasí. Toto riziko priamo úmerne stúpa s dĺžkou trvania opatrení, pociťujeme ho už dnes, a preto by to malo byť jedno z prvých opatrení, ktoré sa zmení pri uvoľňovaní,“ doplnil.

„Na druhej strane oceňujeme, že sme sa poučili z minulosti a vláda ani Úrad verejného zdravotníctva SR znovu nezaviedli seniorské hodiny, ktoré sa v minulosti ukázali ako neefektívne,“ dodal Krajčovič.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM