Monika Hanigovská Zo Slovenska

Slováci ZÚRIA: Do papiernictva sa nedostaneme! Naše deti majú písať prstom do zošita?

Slováci sa sťažujú na výber esenciálnych prevádzok. Deti chodia do školy, do papiernictva sa však nedostanú.

Ilustračný obrázok k článku Slováci ZÚRIA: Do papiernictva sa nedostaneme! Naše deti majú písať prstom do zošita?
Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko sa dnes zobudilo do lockdownu. Ten platí pre všetkých, zaočkovaní nebudú mať nateraz žiadne výhody. Počas neho sú otvorené iba prevádzky poskytujúce základné služby a potreby. A práve to spôsobuje niektorým ľudom tlak.

Niektorým sa totiž nepáči výber esenciálnych prevádzok a poukazujú tak napríklad na obchody školských a kancelárskych potrieb, ktoré medzi ne nepatria. Školy totiž ostali otvorené. A firmy fungujú ďalej.

Hnev, rozčarovanie a nezmysel

„Som veľmi nahnevaná! Deti nenechali doma, posielajú ich do škôl… povedzte mi, v akom papiernictve teraz nakúpim? Budú kresliť a písať prstom do zošita alebo čo? Nerozumiem tomu, prečo nepatria medzi základné služby,“ vraví nám mamička a priznáva, že ostala po tomto kroku vlády „dosť rozčarovaná“.

A k nej sa pridáva ďalšia. „To vláde asi neprekáža, že sa mám trepať do potravín, a popri zelenie a mäsu podstrčiť do nákupného košíka zošit, a tajne dúfať, že mi to prejde cez pokladňu,“ vraví ďalšia.

Obchody ako prvé

Obchody by sa po uvoľnení protiepidemických opatrení mali otvárať ako prvé. Uviedol to pre TASR Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), v reakcii na sprísnené prodipandemické opatrenia.

Obchodníci v rámci SAMO podľa neho vnímajú zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a najmä čoraz viac nezvládnuteľnú situáciu v nemocniciach. Aj preto viacerí členovia sa snažia aspoň materiálne podporiť zdravotníkov, ktorí denne zachraňujú zdravie a životy ľudí.

„Rozumieme aj volaniu týchto ľudí po sprísnení opatrení, aby sa predišlo najhoršiemu, čo by v prípade kolapsu nemocníc nastalo. Pre nás je najdôležitejšie, aby sme sa poučili z opatrení v minulosti a následne postupne uvoľňovali niektoré opatrenia skôr. Napríklad obchody vo všeobecnosti by sa mali otvárať ako prvé, keďže celosvetové štatistiky ich označujú ako jedny z najbezpečnejších prevádzok,“ zdôraznil.

Zákony pre každého neplatia?

Zjavne však rovnaký meter neplatí pre všetkých. Inú skúsenosť má náš čitateľ z Trnavy. Vybral sa nákup do známeho reťazca a popritom sa pristavil pri papierenskom tovare, ktorý tam taktiež ponúkali. „Bol som v jednom nemenovanom supermarkete… a tam ma smelo predavačka vyzývala k tomu, aby som si zobral to, čo potrebujem, že to nemajú opáskované. Tak mi povedzte, aký to má všetko význam,“ myslí si.

„Všetci sa nakoniec stretneme v jednej kope, niekde v supermarkete, kde nakúpime hocičo, môžeme sa skôr nakaziť a malé podniky budú krachovať,“ hodnotí opatrenia ďalší nahnevaný Slovák.

Redakcia Dnes24 preto kontaktovala Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Chceli sme vedieť, do akej kategórie patria papiernictva a prečo nemôžu byť otvorené. Na odpoveď čakáme.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM