han Rôzne

OBROVSKÉ riziko pre našu ekonomiku: Každej šiestej firme na Slovensku hrozí, že SKRACHUJE!

Rizikom úpadku v nasledujúcich 12 mesiacoch je ohrozená približne každá šiesta firma podnikajúca na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku OBROVSKÉ riziko pre našu ekonomiku: Každej šiestej firme na Slovensku hrozí, že SKRACHUJE!
Zdroj: www.unsplash.com

Vyplýva to z analýzy, ktorú na základe výsledkov vlastného skóringového modelu zverejnila poradenská spoločnosť Dun&Bradstreet. Spoločnosť sledovala 269.000 firiem.

„Krachom je podľa prieskumu ohrozená v priemere každá šiesta firma na Slovensku. Rozloženie rizika je pritom nerovnomerné. Najväčší podiel takýchto spoločností má sídlo v Bratislavskom kraji, kde je krachom ohrozená každá piata firma. Viac ako 19 % zo všetkých sledovaných subjektov v tomto kraji sú rizikové. V prípade Trnavského kraja je situácia podobná. Krachom je tu ohrozených 16,3 % firiem a teda každá šiesta firma podnikajúca v kraji,“ hodnotí analytička Dun&Bradstreet Petra Štěpánová.

Plnenie po lehote

U týchto spoločností je najväčšia pravdepodobnosť, že si svoje záväzky z obchodného styku budú plniť po lehote, existuje vysoká možnosť, že sa zhorší ich finančná situácia, majú vyššie úverové riziko a stoja na hranici úpadku.

Za celorepublikovým priemerom, ktorý je 15,88 %, sa s miernym odstupom nachádzajú firmy z Nitrianskeho kraja, kde je ohrozených 15,30 % spoločností a z Banskobystrického kraja s 15 % rizikových firiem.

Naopak, najvyšší podiel najstabilnejších firiem s vysokou pravdepodobnosťou spoľahlivého platenia záväzkov, nízkym úverovým rizikom a minimálnou pravdepodobnosťou úpadku podniká v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Podiel takýchto firiem tu dosiahol 57,3 % a 56,6 %.

„Vo všetkých krajoch je počet najspoľahlivejších firiem nad 50-percentnou hranicou, s výnimkou Bratislavského (48 %),“ uzatvorila Štěpánová.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM