Lucia Lauková Správy

Ochranári majú radosť: V hniezdnej lokalite sokola červenonohého je poriadne rušno

Ochranári robia všetko preto, aby sa vzácny sokol červenonohý cítil na Slovensku opäť ako doma. Vlani tu hniezdilo 16 párov.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári majú radosť: V hniezdnej lokalite sokola červenonohého je poriadne rušno
Zdroj: TASR

V týchto dňoch na juhozápadnom Slovensku začínajú hniezdiť dravce sokola červenonohého. Kým v 90. rokoch 20. storočia hniezdilo na Slovensku 70 párov, o pár rokov neskôr sa tento druh dravca dostal na hranicu vyhynutia. Vlani 16 párov odchovalo 41 mláďat.

Vhodné podmienky

„Sokol červenonohý (alebo tiež kobcovitý), tak ako i mnohé ďalšie druhy, potrebuje k výchove mláďat veľa hmyzu i hlodavcov, nepohrdne jaštericami či hrabavkami. Spolu s ďalšími vtákmi obýva poľnohospodársky využívanú krajinu, teda polia. Ak sa tieto príliš ‚ošetrujú‘ herbicídmi, pesticídmi a inou chémiou alebo sú nevhodne zvolené plodiny, ponuka potravy môže klesnúť,“ povedala Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku. Ako ďalej doplnila, výsledkom je malý počet mláďat a ak sa prostredie stane nezaujímavé, nastane úplné opustenie lokality.

Niektoré sa vrátili

„Jediná dnes známa hniezdna lokalita u nás sa nachádza na juhozápadnom Slovensku a teraz je tam poriadne rušno. Niektoré páry si už vybrali svoju búdku, iné sa ešte rozhodujú. Pôvod jedincov, ktoré k nám tento rok prileteli z afrických zimovísk, vieme zatiaľ určiť v prípade piatich sokolov. Tri sme krúžkovali na tomto mieste v roku 2016, respektíve 2017, dva pochádzajú z Maďarska,“ priblížil Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Vlastné hniezda nestavajú

Ako doplnil, teší ich záujem sokolov o búdky, ktoré tam inštalovali. Informoval, že tieto dravce si vlastné hniezda nestavajú. „Od roku 2012 sem pribudlo vyše 100 búdok a pletených hniezd, tie pravidelne kontrolujeme a udržiavame. Vysadili sme tu cez 200 stromov a zabezpečili pre ne odbornú starostlivosť. Veríme, že tento rok bude pre sokolíky možno ešte úspešnejší ako ten minulý, keď 16 párov odchovalo 41 mláďat, čo je najviac od roku 2004,“ uzavrel Slobodník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM