Monika Hanigovská Magazín

Ochráni nás pred koronou špeciálna ŽUVAČKA? Vírus v slinách znižuje až o 95 percent!

Vedci vyrobili žuvačku, ktorá dokáže znížiť šírenie vírusu. Výsledky testov sú zatiaľ fantastické vo viacerých bodoch.

Ilustračný obrázok k článku Ochráni nás pred koronou špeciálna ŽUVAČKA? Vírus v slinách znižuje až o 95 percent!
Zdroj: pixabay.com

Odborníci z Pennsylvánskej univerzity majú dôvod na radosť. Najnovšie informovali o tom, že pracujú na novej metóde, ktorá by mohla účinne zmierniť šírenie koronavírusu.

Vedci totiž vyvíjajú špeciálnu žuvačku, ktorá podľa doterajších výsledkov dokáže znížiť v slinách vírus až o neuveriteľných 95 percent. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ako funguje?

„Experimentálna žuvačka obsahujúca proteín, ktorý „zachytáva“ častice koronavírusu. Mohla by obmedziť množstvo vírusu v slinách a pomôcť potlačiť ďalší prenos, a to práve tam, kde infikovaní ľudia rozprávajú, dýchajú alebo kašlú,“ domnievajú sa vedci.

Pri pokusoch použili vzorky slín a výterov od infikovaných ľudí. Výskum ukazuje fantastické výsledky! „Výsledkom je, že vírusová záťaž vo vzorkách klesla o viac ako 95 percent,“ uviedol vedecký tím z Pennsylvánskej univerzity.

Ďalšie výhody

Takáto ochrana pred koronou má aj ďalšie výhody. Chutí ako bežná žuvačka, môže sa roky skladovať pri bežných teplotách a jej žuvanie nepoškodzuje molekuly proteínu ACE 2, uviedli vedci.

Odborníci zároveň tvrdia, že jej používaním by to bolo „obzvlášť užitočné v krajinách, kde vakcíny nie sú cenovo dostupné.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM