TOS Lifestyle

Odborníci varujú pred KOLOIDNÝM STRIEBROM: Môže spôsobiť vážne zdravotné problémy!

Odborníci vyjadrili vážne obavy týkajúce sa populárneho koloidného striebra. Podľa nich môže spôsobiť vážne zdravotné problémy!

Ilustračný obrázok k článku Odborníci varujú pred KOLOIDNÝM STRIEBROM: Môže spôsobiť vážne zdravotné problémy!
Zdroj: pixabay.com

Koloidné striebro, pozostávajúce z miniatúrnych kovových častíc suspendovaných vo vode, je dostupné ako perorálny doplnok alebo vo forme na lokálnu aplikáciu na kožu.

Je považované za takzvaný všeliek, účinný pri boji s infekciami aj s rôznymi kožnými chorobami, vrátane ekzému.

Nepotvrdené účinky

Pôvodne sa používalo ešte pred nástupom antibiotík na základe antibakteriálnych vlastností striebra. V ostatnom čase získalo na popularite vďaka mnohým influencerom.

Oficiálne však nie sú potvrdené jeho účinky na žiadnu chorobu a viacerí zdravotnícki odborníci upozorňujú, že neopatrné používanie môže viesť k vážnym vedľajším účinkom, vrátane kŕčov, poškodenia obličiek a argyríe, teda stavu, pri ktorom zmodrie pokožka.

Vedľajšie účinky

„Sú zaznamenané vážne vedľajšie účinky, ako sú kŕče, psychóza, neuropatia a dokonca už aj úmrtia. Vzhľadom na nedostatok dôkazov podporujúcich jeho účinnosť pri liečení akéhokoľvek stavu, riziká ďaleko prevyšujú výhody,“ cituje server Daily Mail toxikologičku Maryann Amirshahi.

Nebezpečenstvá spojené s užívaním koloidného striebra sa dostali prvýkrát vo väčšom na pretras po smrti 45-ročnej Amy Carlson z Colorada v roku 2021. Tá údajne niekoľko rokov denne konzumovala koloidné striebro, veriac v jeho liečivé vlastnosti. Oficiálnou príčinou smrti bola kombinácia nadmerného užívania alkoholu, koloidného striebra a anorexie.

Ďalšie riziká

Americké Národné centrum pre doplnkové a integrované zdravotníctvo upozornilo aj na ďalšie riziká v súvislosti s koloidným striebrom. Odborníci z tejto inštitúcie tvrdia, že môže narušiť vstrebávanie určitých liekov, vrátane niektorých antibiotík a tyroxínu, ktorý sa používa na liečbu zníženej funkcie štítnej žľazy.

Za rizikové sa považuje najmä jeho perorálne, resp. vnútorné užívanie. „Existuje však riziko, že sa koloidné striebro absorbuje aj cez kožu, najmä ak je poškodená alebo zapálená,“ uviedla toxikologička.

Doktorka Melissa Young pre Daily Mail poznamenala, že koloidné striebro môže pomôcť pri drobných kožných infekciách, podráždeniach či pri popáleninách. Avšak, odporučila prerušiť jeho používanie a vyhľadať lekársku pomoc, ak postihnutá oblasť sčervenie alebo sa zapáli práve po aplikácii koloidného striebra.

Vždy sa poraďte

Jedným z najznámejších vedľajších účinkov koloidného striebra je stav nazývaný argyria. Ide o kožné ochorenie, ktoré spôsobuje, že koža človeka získava modro-šedý odtieň. Avšak argyria je výsledkom nadmerného užívania koloidného striebra, a to po dlhšiu dobu.

Podľa legislatívy EÚ je vnútorné užívanie koloidného striebra zakázané. Povolená je len vonkajšia aplikácia.

Koloidné striebro môže interferovať s účinnosťou niektorých liekov, najmä tých, ktoré obsahujú zlúčeniny síry. Treba byť opatrný aj pri tetracyklínových antibiotikách a liekoch na ochorenia štítnej žľazy. Ak sa liečite na štítnu žľazu, je používanie koloidného striebra zvlášť dôležité konzultovať so svojim lekárom.

Aby ste sa vyhli nežiaducim účinkom, mali by ste zvážiť niekoľko dôležitých odporúčaní. Prvým krokom je konzultácia so svojím lekárom ešte pred použitím koloidného striebra na liečbu zdravotných problémov, alebo nasadením liekov. Dôležité je tiež dodržiavať odporúčané dávky a pokyny výrobcu.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM