Lucia Lauková Správy

Odborníci varujú rodičov: Drogy skúšajú čoraz mladšie deti, TIETO znaky ich prezradia

Podľa odborníkov sa objavujú prvé skúseností s marihuanou a pervitínom už v 14 rokoch. S alkoholom a cigaretami ešte skôr. Experti poukazujú aj na problémy v rodine.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci varujú rodičov: Drogy skúšajú čoraz mladšie deti, TIETO znaky ich prezradia
Zdroj: Dnes24.sk

S drogami experimentujú čoraz mladšie deti. Už na druhom stupni základných škôl majú bežne skúsenosť s alkoholom a cigaretami, v 14 rokoch sa objavujú prvé skúseností s marihuanou a pervitínom. Tieto návyky získavajú v rodine a v prostredí, v ktorom sa pohybujú. Zhodli sa na tom experti na prevenciu drogových a iných závislostí na odbornom sympóziu pod názvom Kým nie je príliš neskoro v Bratislave.

„Deti a mládež sa často dočkajú pomoci až v rozvíjajúcom sa štádiu závislosti, pričom primárna prevencia by mala v živote človeka začínať v čase, keď ešte nemá problémy s konzumáciou návykových látok,“ upozornil riaditeľ resocializačného strediska Komunita Ľudovítov, psychiater a psychoterapeut Ľubomír Gábriš.

Problémy spoločnosti

Podľa odborníkov sú to pedagógovia, ktorí dokážu problém dieťaťa včas zachytiť a následne mu podať pomocnú ruku v kooperácii s jeho rodičom.

Sociálny pracovník a špeciálny pedagóg Nízkoprahového denného centra pre deti a rodinu PREROD Jaroslav Rakučák poukázal na krízu rodiny a rodičovstva ako na najväčší problém dnešnej spoločnosti. Dospelým vyčíta zľahčovanie problému užívania drog u detí. „Keď sme pred desiatimi rokmi povedali rodičom, že ich dieťa je závislé od pervitínu, okamžite chceli situáciu riešiť. Dnes rodič mávne rukou a povie, že sa z toho dieťa vyspí,“ povedal.

Znaky, prezrádzajúce závislosť

Ľahostajnosť, egoizmus a klamstvo sú podľa expertov tri znaky indikujúce závislosť u dieťaťa. Deti majú najväčšie obavy zo straty a s drogami začnú, keď sa cítia opustené, nepočúvané alebo necítia zodpovednosť za následky svojho správania sa.

Odborníci v tejto súvislosti apelujú na rodičov, aby sa aktívne zaujímali o vlastné deti, nepopierali a nezľahčovali problémy v rodine a konali. Dôležitú úlohu podľa nich majú médiá, štátne orgány aj samospráva, ktoré by mali spolupracovať na prevencii ako jedinom účinnom nástroji boja proti vzniku závislostí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM