Krimi

Odborník o streľbe policajta v Prešove: Problémy mu buď prehliadli, alebo vedel blufovať

Odborník na nastavenie mysle so špecializáciou na výkon, zvládanie emócií a flow Dag Palovič hovorí, k akej situácii v prípade streľby policajta v Prešove mohlo prísť.

Ilustračný obrázok k článku Odborník o streľbe policajta v Prešove: Problémy mu buď prehliadli, alebo vedel blufovať
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Prešovom tretí deň rezonuje nezmyselná tragédia z Masarykovej ulice. K téme pre Dnes24.sk poskytol stanovisko Dag Palovič.

Hrozby, stresy, strachy

„Amygdala v mozgu zvolila z možností útek alebo útok, to druhé riešenie. Akurát v tomto prípade mal človek po ruke zbraň. Uvedené možnosti vychádzajú z historického vývoja, kedy sme v pralese v ohrození života utekali alebo útočili. Dnes týmto spôsobom reagujeme aj na podstatne menšie hrozby, stresy, strachy a ide o našu bežnú historicky vyvinutú reakciu na ne,“ povedal Palovič, autor psychologického bestselleru Otvor oči.

Špekuluje sa, ako mohol Turčan vykonávať funkciu železničného policajta, keďže jeho známi nielen na sociálnych sieťach, ale aj v meste komentujú otáznu pohodu jeho duševného zdravia.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Sú dve možnosti, buď niekto jeho psychické problémy prehliadol omylom či zámerne, alebo dokázal útočník testy blufovať. Psychotesty pri žiadosti o vydanie zbrojného preukazu či vstupu do PZ SR majú za úlohu odhaliť jedincov, u ktorých vyskočia práve obdobné riziká. Každý test na druhej strane prináša odchýlky. Aj keď pri väčšej vzorke respondentov môže mať vysokú mieru úspešnosti, jeho výsledky nemusia byť úplne presné v konkrétnom prípade,“ uviedol ďalej Palovič.

Škodíme si

Z každej skúsenosti je podľa neho možné vziať si užitočné poučenie.

„Kompetentní sa zo situácie môžu poučiť a prijať opatrenia, aby sa obdobnej situácii predišlo v budúcnosti. Spätne to možné nie je a ak premýšľame tým smerom, škodíme sami sebe,“ uzavrel Palovič pre dnes24.sk

Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran v utorok komentoval situáciu na tlačovej konferencii. "Ak sa potvrdí, že priamy nadriadený nezohľadnil informácie, ktoré mal k dispozícii a ktoré naznačovali, že by mohol policajt konať skratovo, že je tam nejaká psychická porucha, určite bude vyvodená zodpovednosť,“ zdôraznil.

foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM