Politika

ODCHOD pre sporné výroky o Ukrajine: Sulík prišiel o významného poradcu!

Výroky šéfa rezortu hospodárstva o našom východnom susedovi majú nepríjemnú dohru. Richard Sulík prišiel o svojho poradcu.

Ilustračný obrázok k článku ODCHOD pre sporné výroky o Ukrajine: Sulík prišiel o významného poradcu!
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Jakub Kotian

Ivan Mikloš už nie je poradcom ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Bývalý minister financií odišiel pre Sulíkove vyjadrenia o Kryme, Ukrajine a protiruských sankciách. Tie počas uplynulého týždňa zazneli v rozhovore pre denník Pravda.

„Malá poznámka na záver k Sulíkovi. Minulý týždeň v stredu som mu oznámil, že ukončujem svoje členstvo v jeho krízovej rade ministra hospodárstva. Dôvody azda v súvislosti s témou tohto článku ani nemusím vysvetľovať,“ napísal Ivan Mikloš vo svojom komentári na SME. Upozornil na to Denník N.

Sporné vyjadrenie

Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR v spomenutom rozhovore povedal, že Rusi Krym nevrátia a spoločné sankcie krajín Európskej únie poškodzujú slovenskú ekonomiku.

„Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Sankcie tak páchajú iba škody a Rusi Krym nevrátia tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy,“ povedal Richard Sulík.

Prečítajte si tiež

Ukrajina reaguje

Spomenuté výroky neostali bez reakcie ukrajinskej strany. „Je poľutovaniahodné, že predstaviteľ spriateleného štátu, s ktorým máme dobré vzťahy, má takýto skreslený pohľad na Krym aj sankcie uvalené na Ruskú federáciu,“ povedal pre Rádio Sloboda Oleh Nikolenko, hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí. Nikolenko v stanovisku dodal, že „Komentáre ministra sú v rozpore s oficiálnou pozíciou Slovenskej republiky aj spoločným postojom EÚ.“

Čo na to premiér?

Výroky ministra hospodárstva sa snažil zachrániť premiér Eduard Heger, ktorý ubezpečil Ukrajinu, že naša vláda nebude vyvíjať žiadne aktivity, ktoré by ospravedlňovali ruské porušenie medzinárodného práva a anexiu Krymu.

„Slovenská republika sa ešte za vlády Roberta Fica pridala k štátom, ktoré odsúdili anexiu Krymu a uvalili sankcie na Ruskú federáciu. Toto je oficiálna línia zahraničnej politiky Slovenskej republiky, na ktorej sa nič nezmenilo a je záväzná pre členov vlády,“ uviedol premiér v stanovisku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM