Magazín

Odhaľte RAKOVINU pľúc včas! Vyskúšajte jednoduchý „PRSTOVÝ“ test

Nestojí vás to nič a predsa môže vypovedať viac o vašom zdraví. O čom je reč? O „prstovom“ teste.

Ilustračný obrázok k článku Odhaľte RAKOVINU pľúc včas! Vyskúšajte jednoduchý „PRSTOVÝ“ test
Zdroj: unsplash.com

Rakovina pľúc patrí medzi najčastejšie ochorenia. No jej rýchla diagnóza môže predĺžiť a skvalitniť život nejednému pacientovi. Odborníci tvrdia, že odhaliť rakovinu včas môžete aj prostredníctvom jednoduchého „prstového testu,“ informuje o tom The Mirror.

„Mnohí z nás si uvedomujú, že bolesť na hrudníku, dýchavičnosť a sipot sú jasným varovaním, že v našom hrudníku môže byť niečo, čo nie je v poriadku. No viditeľné príznaky rakoviny sa môžu objaviť napríklad aj na rukách dlho predtým, ako sa začnú objavovať iné, typickejšie znaky rakoviny,“ pripomína tamojší portál.

Ako sa otestovať

Verte alebo nie, ale postačí, ak k sebe pritlačíte nechty oboch rúk. Vidíte medzi nimi priestor v tvare kosoštvorca? Výborne, môžete si vydýchnuť. No ak medzi nimi nevznikol priestor, konce prstov vám pravdepodobne opúchajú a to nie je dobre. Nečakajte a radšej vyhľadajte odborníka.

Takýto prízrak sa totiž vyskytuje priemerne u 35% pacientov pri nemalobunkovom karcinóme pľúc.

Ďalšie príznaky

„Rakovina pľúc je najbežnejšia variácia ochorenia a ako väčšina typov rakoviny spúšťa tvorbu abnormálnych buniek, ktoré sa dokážu množiť desivo rýchlo,“ píše tamojší portál. Je zároveň však možné, že za znepokojivou zmenou sú len zarastajúce nechty alebo infekcia.

Počiatočné štádium rakoviny pľúc je často bezpríznakové, no zbystriť pozornosť by ste mali aj pri pretrvávajúcom kašli, ktorý vás trápi dlhšie ako tri týždne. Pozor aj na bolesti pri dýchaní, únave, vykašliavaní krvi, opuchu krku a tváre, nevysvetliteľnej strate hmotnosti či nedostatku hladu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM