Kultúra

Odovzdávanie Oscarov ovládol Oppenheimer: TOTO sú mená všetkých víťazov

Film Oppenheimer získal sedem Oscarov, Chudiatko štyri.

Ilustračný obrázok k článku Odovzdávanie Oscarov ovládol Oppenheimer: TOTO sú mená všetkých víťazov
22
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Životopisná dráma Oppenheimer anglického režiséra Christophera Nolana získala v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film. Najlepšou herečkou sa stala Američanka Emma Stoneová za úlohu vo filme Chudiatko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Životopisná dráma

Nolan získal za film Oppenheimer aj cenu pre najlepšieho režiséra. Ír Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú úlohu, si odnáša ocenenie pre najlepšieho herca.

Životopisná dráma Oppenheimer vychádza z biografie amerického jadrového fyzika Roberta Oppenheimera. Tím vedcov pod jeho vedením v 40. rokoch minulého storočia v rámci projektu Manhattan v USA vytvoril prvé jadrové zbrane.

Galavečer 96. ročníka odovzdávania týchto ocenení sa začal v Dolby Theatre v Los Angeles o 16.00 h miestneho času. Moderátorom bol už po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel.

Premenil viac ako polovicu nominácií

Oppenheimer bol na Oscara nominovaný celkovo v 13 kategóriách a podarilo sa mu zvíťaziť v siedmich. Okrem najlepšieho filmu, režiséra a herca triumfoval aj v kategóriách najlepší herec vo vedľajšej úlohe, kde cenu získal Robert Downey Jr, a najlepšia pôvodná filmová hudba, najlepšia kinematografia a najlepší strih.

Štyri sošky Oscara získal americký film Chudiatko (Poor Things), ktorý okrem herečky uspel aj v kategóriách najlepšie kostýmy, najlepší make-up a úprava vlasov a najlepšia výprava.

Zoznam všetkých víťazov nájdete na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Udeľovanie Oscarov 2024
22
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM