Rastislav Búgel Rôzne

Odštartoval ďalší meteorický roj: V TENTO deň uvidíte 150 „padajúcich hviezd“ za hodinu

Milovníci "padajúcich hviezd" by mali zbystriť. V týchto dňoch sa totiž začal jeden najpozoruhodnejších meteorických rojov roka na severnej pologuli - Geminidy.

Ilustračný obrázok k článku Odštartoval ďalší meteorický roj: V TENTO deň uvidíte 150 „padajúcich hviezd“ za hodinu
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Geminidy môžeme pozorovať od 19. novembra do 24. decembra. Ich maximum nastane od stredy 13. do štvrtka 14. decembra.

Meteorická sprcha

„V túto noc je možné vidieť až 150 „padajúcich hviezd“ za hodinu, čo z neho robí najintenzívnejší a najpozoruhodnejší meteorický roj roka. Zvyčajne pozorovanie meteorov kazí svetelný smog, ale často aj Mesiac, ktorý svojím jasom narúša ich pozorovanie,“ informuje portál iMeteo.sk.

Skvelou správou je, že 13. decembra nastane nov, a tak sa môžeme tešiť na úplne tmavú oblohu, ktorú rozžiari meteorický roj.

Hýria farbami

„Meteorický roj Geminidy je pre pozorovateľov pozoruhodnou udalosťou, hoci sa mu venuje menej pozornosti ako napríklad augustovému meteorickému roju Perzeíd. Každoroční pozorovatelia ho milujú hlavne pre farbu jeho „padajúcich hviezd“ − meteory môžu mať bielu, žltú, ale dokonca aj modrú a zelenú farbu,“ dodáva portál.

Meteory budú zdanlivo vychádzať zo súhvezdia Blížencov pri hviezde Kastor. V priemere budeme môcť na oblohe vidieť jeden meteor každých 30 sekúnd!

Ako zaujímavosť môžeme spomenúť, že tento roj je spôsobený asteroidom a nie kométou. „Všetky padajúce hviezdy sú spôsobené prachom a úlomkami dopadajúcimi na zemskú atmosféru a ich zdrojom je zvyčajne prelietavá kométa. Pre Geminidy je domovským telesom asteroid s názvom 3200 Phaethon, ktorému trvá 1,4 pozemského roka obehnúť Slnko. Je dosť pravdepodobné, že ani Phaethon nie je obyčajným asteroidom, ale ide o jadro vyhasnutej kométy,“ vysvetľuje server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM