Krimi Zo Slovenska

OHROZENÉ môže byť aj vaše zviera! Polícia upozorňuje na OTRÁVENÉ návnady

Pri jarných prechádzkach prírodou treba byť poriadne obozretný. Polícia upozornila na riziko otrávených návnad pre zvieratá.

Ilustračný obrázok k článku OHROZENÉ môže byť aj vaše zviera! Polícia upozorňuje na OTRÁVENÉ návnady
4
Galéria

Polícia upozorňuje na riziko výskytu otrávených návnad pre zvieratá. Otravy bývajú aplikované v rôznych mäsových návnadách alebo je nimi kontaminované obilné zrno. Tento druh trestnej činnosti sa objavuje najmä v jarných mesiacoch. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

Čo si treba všímať?

„Vyzývame občanov, aby si všímali výskyt rôznych zvyškov zvierat (ide napríklad o telá sliepok, holubov, zajacov, líšok, prípadne časti tiel rôznych domácich a hospodárskych zvierat), kúskov mäsa alebo mäsových výrobkov umiestnených najmä vo voľnej prírode, na poľnohospodárskych pozemkoch alebo v mestských parkoch, či na iných verejných priestranstvách,“ uviedla hovorkyňa.

S príchodom jari podľa nej nie je možné vylúčiť ani opätovný nárast prípadov otráv chránených druhov živočíchov a poľovnej zveri aj v dôsledku protiprávnej aplikácie pesticídov a biocídov na poľnohospodárskych pozemkoch.

Trestný čin

Zdôraznila, že polícii je potrebné oznámiť aj prípady, keď bola otrava zistená až dodatočným vyšetrením u veterinára. „S uhynutými živočíchmi alebo návnadami v žiadnom prípade nemanipulujte. Tento spôsob usmrtenia chránených živočíchov alebo poľovnej zveri je možné kvalifikovať ako trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov alebo trestný čin pytliactva,“ dodala.

V prípade, ak sú objektom útoku páchateľa spoločenské zvieratá (napríklad psy alebo mačky), ide o trestný čin týranie zvierat.

„V závislosti od okolností skutku, alebo od jeho následku, môže byť páchateľ za takéto konanie odsúdený na trest odňatia slobody až desať rokov,“ podotkla Barinková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Polícia upozorňuje na riziko výskytu otrávených návnad
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM