Anton Hrachovský Správy

OĽaNO chce úpravu školského zákona: Povinný teplý obed pre škôlkarov a školákov

Hnutie OĽaNO chce, aby mal každý žiak ZŠ teplý obed. Rovnako to má platiť aj v prípade niektorých škôlkarov.

Ilustračný obrázok k článku OĽaNO chce úpravu školského zákona: Povinný teplý obed pre škôlkarov a školákov
Zdroj: TASR

Každý žiak by mal mať za každý deň školského vyučovania povinne teplý obed. Rovnako ho má mať aj každé dieťa v poslednom ročníku materskej školy, rovnako za každý deň strávený v škôlke. Navrhuje to hnutie OĽaNO v novele zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon), ktorú predložilo na septembrovú schôdzu parlamentu. „Zámerom je skvalitnenie stravovania v materských, základných a stredných školách,“ zdôvodňujú obyčajní.

Teplé jedlo pre škôlkarov a školákov

Vládny Smer-SD už skôr oznámil, že chce zaviesť stravné zadarmo pre deti v poslednom ročníku materských škôl a pre deti v základných školách. Každé dieťa by tak malo od štátu dostať 1,2 eura na deň na stravovanie. Toto opatrenie by malo stáť SR 106 miliónov eur.

„Ak už vláda plánuje vynaložiť tieto prostriedky na stravovanie v školách a školských zariadeniach, navrhujeme, aby bolo zabezpečené, že deti a žiaci dostanú za tento finančný príspevok kvalitnú protihodnotu, a to vo forme teplého obeda,“ dodáva OĽaNO.

Nedostatočné stravovanie ovplyvňuje podľa nich zdravie a blahobyt detí pri rozvoji ich rastu, poznávania a správania. Zároveň spôsobuje emočné a akademické problémy detí. „Poskytnutie teplého obeda zlepší stravovacie návyky a študijné výsledky hlavne žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov z marginalizovaných skupín, ktorí nemajú prístup k teplej strave,“ dopĺňa OĽaNO.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM