Zo Slovenska

Omikron na Slovensku naberá na sile: Potvrdili 73 NOVÝCH prípadov nákazy!

Zastúpenie omikronu medzi infikovanými je podľa odhadov ministerstva zdravotníctva 30 %, týždeň predtým to bolo 13 %.

Ilustračný obrázok k článku Omikron na Slovensku naberá na sile: Potvrdili 73 NOVÝCH prípadov nákazy!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na Slovensku potvrdili ďalších 73 prípadov variantu omikron. Celkový počet sekvenáciou potvrdených prípadov je tak 127. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Omikron je tu!

„V januári 2022 evidujeme postupný rast laboratórne potvrdených prípadov variantu omikron. Vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v prvých dňoch mesiaca tvorili približne 13 percent úspešne sekvenovaných vzoriek, vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu o týždeň neskôr to už bolo 30 percent,“ priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Výskyt variantov alfa a beta v januári dosiaľ nezaznamenali, dominantným sa udržal variant delta.

Podľa Mikasa zatiaľ nie je možné spoľahlivo stanoviť, či sa už variant omikron stal dominantným v tunajšej populácii. „S určitosťou to budeme môcť potvrdiť až na základe výsledkov sekvenácie dostupných v najbližších dňoch či týždňoch,“ uviedol.

Sekvenovanie vzoriek

Z pozitívnych vzoriek sa cielene vyberajú vzorky na sekvenáciu podľa určených kritérií, pričom výsledky sú primerane reprezentatívne z hľadiska pomerného zastúpenia. V súčasnosti sa sekvenujú vzorky s dátumom odberu spred týždňa.

Takýto časový odstup je nevyhnutným dôsledkom zložitej logistickej a technickej stránky celého procesu. Na sekvenovaní sa podieľajú Úrad verejného zdravotníctva SR, Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínske centrum SAV v Bratislave.

„Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia,“ dodal Mikas.

Upozornil tiež na nevyhnutnosť osobnej ochrany bez ohľadu na očkovanie v podobe správne nasadeného respirátora, častého a nárazového vetrania v miestnostiach, dodržiavania dostatočného odstupu od iných ľudí a priebežnej dezinfekcie rúk.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM