Zo zahraničia

Predpoveď, z ktorej mrazí: Do marca sa NAKAZÍ omikronom viac ako polovica Európanov!

Variantom koronavírusu omikron sa v nasledujúcich dvoch mesiacoch nakazí viac ako polovica ľudí v Európe v prípade, ak budú prípady tejto infekcie pokračovať súčasným tempom.

Ilustračný obrázok k článku Predpoveď, z ktorej mrazí: Do marca sa NAKAZÍ omikronom viac ako polovica Európanov!
Zdroj: pexels.com

V utorok to vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), na ktorú sa v správe odvolala tlačová agentúra AFP.

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge na tlačovej konferencii varoval, že variant omikron predstavuje „novú prílivovú vlnu, ktorá sa valí európskym regiónom zo západu na východ“.

Zo západu na východ

„Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) z Washingtonskej univerzity predpovedá, že pri tomto tempe sa v priebehu nasledujúcich šiestich až ôsmich týždňov nakazí viac ako 50 percent obyvateľstva regiónu,“ povedal Kluge novinárom.

Európsky región WHO tvorí 53 krajín a teritórií vrátane niekoľkých štátov v strednej Ázii. Kluge poznamenal, že 50 z nich potvrdilo prípady nákazy omikronom.

Podľa WHO celkom 26 z týchto krajín hlásilo, že k 10. januáru „sa každý týždeň covidom nakazilo vyše jedno percento ich obyvateľstva“, a región len počas prvého týždňa roka 2022 nahlásil viac ako sedem miliónov nových prípadov infekcie.

Je nákazlivejší

Potvrdilo sa, že variant omikron je nákazlivejší a „má mutácie, ktoré mu umožňujú ľahšie sa prichytiť na ľudské bunky, a môže infikovať dokonca aj tých ľudí, ktorí predtým nákazu prekonali alebo sa dali zaočkovať“, uviedol Kluge s odvolaním sa na údaje zhromaždené za posledné týždne.

Kluge však takisto zdôraznil, že „schválené vakcíny naďalej poskytujú dobrú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 a pred úmrtím, a platí to aj pre omikron“.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM