Správy

VÝSLEDKY VOLIEB 2020: Víťazom je OĽaNO, výsledky potvrdila štátna volebná komisia

Toto sú konečné výsledky parlamentných volieb.

Ilustračný obrázok k článku VÝSLEDKY VOLIEB 2020: Víťazom je OĽaNO, výsledky potvrdila štátna volebná komisia
Zdroj: TASR
Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie

Víťazom volieb do Národnej rady (NR) SR sa stalo hnutie OĽaNO, ktoré v sobotnom (29. 2.) celonárodnom hlasovaní získalo 25,02 percenta hlasov, čo hnutiu prinieslo 53 kresiel v parlamente.

Veľké zmeny

Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Volebná účasť dosiahla 65,8 percenta oprávnených voličov. Do parlamentu sa dostalo šesť strán a hnutí.

Na druhom mieste skončil Smer-SD so ziskom 18,29 percenta hlasov a 38 kresiel. Tretie je hnutie Sme rodina, ktorému odovzdalo hlas 8,24 percenta voličov, čím získalo 17 kresiel v NR SR.

Nasleduje ĽSNS so ziskom 7,97 percenta a, rovnako ako Sme rodina, so 17 kreslami, koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu, ktorá získala 6,96 percenta hlasov, čo jej ako koalícii na mandát do parlamentu nestačilo. Trinásť kresiel získala SaS, ktorú volilo 6,22 percenta voličov. Nasleduje strana Za ľudí, ktorá dostala 5,77 percenta hlasov a 12 kresiel v NR SR.

Nedostali sa

Mimo brány parlamentu ostali okrem PS-Spolu tiež KDH so ziskom 4,65 percenta, Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS), ktorú volilo 3,90 percenta voličov, SNS, ktorá získala 3,16 percenta a Dobrá voľba so ziskom 3,06 percenta hlasov. Pod tromi percentami získaných hlasov ostali Vlasť (2,93) a Most-Híd s výsledkom 2,05 percenta hlasov.

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov. Socialisti.sk (0,55), Máme toho dosť! (0,32), Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku (0,28), Demokratická strana (0,14), Solidarita (0,11). Starostovia a nezávislí kandidáti – STANK získali 0,07 a Slovenské hnutie obrody – SHO a Hlas ľudu zhodne po 0,06 percenta hlasov. Strana Práca Slovenského národa získala 0,04 percenta, strana 99% – občiansky hlas 0,03 percenta a Slovenská liga 0,02 percenta hlasov.

Výsledky pre celé Slovensko nad 3%

Rozdelenie mandátov

Výsledky podľa krajov

Bratislavský kraj nad 3%

Trnavský kraj nad 3%

Trenčiansky kraj nad 3%

Nitriansky kraj nad 3%

Žilinský kraj nad 3%

Banskobystrický kraj nad 3%

Prešovský kraj nad 3%

Košický kraj nad 3%

Výsledky pre zahraničie nad 3%

Zaujímavosti

Na spracovaní výsledkov sa bude podieľať 1 571 pracovníkov štatistického úradu, ktorí si spracovanie vyskúšali počas tretej skúšky. Pracovať budú na 780 počítačoch a s 376 tlačiarňami.

Prvé priebežné výsledky volieb budú zverejnené postupne po uzavretí volebných miestností, teda po 22:00 hod. Dáta budú podľa Ballekových slov aktualizované približne každých desať minút.

„Dáta budú zverejňované na stránke ihneď po doručení spracovaní a potvrdení okrskových zápisníc vo volebnom informačnom systém,“ skonštatoval predseda ŠÚ Alexander Ballek s tým, že budú obsahovať výsledky na úrovni SR, krajov, okresov a sumáre preferenčných hlasov na úrovni SR. Priebežné aj definitívne výsledky volieb budú zverejnené na webstránke www.volbysr.sk.

Počas volebnej noci do NR SR 2016 bola prvá zápisnica potvrdená v systéme 23:35 h z obce Jesenské (územný obvod Levice) s 34 platnými hlasmi. V poradí posledná bola potvrdená zápisnica z okrsku č. 60 z mestskej časti Bratislava – Petržalka (671 platných hlasov), v nedeľu o 11:49 h.

Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia. Malo by tak byť v nedeľu 1. marca.

Všetky informácie týkajúce sa volieb nájdete na jednom mieste aj na našom webe Dnes24.sk počas volebnej noci 29. februára. ONLINE informácie a prvé priebežné výsledky zo Štatistického úradu SR (vrátane okresov) budeme prinášať aj na našich regionálnych weboch. Sledujte s nami dianie zo zákulisia volebných štábov na našich FB stránkach!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM