Zo Slovenska

Opäť sa mení COVID automat: Ktoré okresy si užijú najviac SLOBODY?

Ako každý pondelok, aj ten najbližší (21. 6.) sa zmenia farby okresov podľa COVID automatu. Pozrite si aktuálny rozpis.

Ilustračný obrázok k článku Opäť sa mení COVID automat: Ktoré okresy si užijú najviac SLOBODY?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Pandemická situácia sa na Slovensku opäť zlepšila a na covidovej mape pribudli ďalšie zelené okresy.

Od pondelka 21. júna bude na Slovensku 17 okresov zelenej farby (stupeň monitoringu), 45 okresov žltej farby (I. stupeň ostražitosti) a 15 okresov oranžovej farby (II. stupeň ostražitosti). Ružovej a červenej farby (prvý a druhý stupeň varovania) bude zhodne po jednom okrese. Žiadny okres naďalej nebude bordový ani čierny.

Rozdelenie okresov

II. stupeň varovania – červená – 1 okres: Myjava

I. stupeň varovania – ružová – 1 okres: Kysucké Nové Mesto

II. stupeň ostražitosti – oranžová – 15 okresov: Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Čadca, Gelnica, Humenné, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava a Vranov nad Topľou

I. stupeň ostražitosti – žltá – 45 okresov: Bardejov, Bratislava I – V, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Ilava, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Snina, Trebišov, Tvrdošín, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen

Monitoring – zelená – 17 okresov: Banská Bystrica, Brezno, Dunajská Streda, Kežmarok, Komárno, Nitra, Poltár, Púchov, Sabinov, Šaľa, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš a okres Zlaté Moravce

Viac správ o pandémii

Zmeny na kúpaliskách

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upravil vyhlášku týkajúcu sa kúpalísk, ktorá nám dopraje viac slobody. Od 17. júna zrušila povinnosť nosiť ochranné rúško v prírodných a umelých kúpaliskách, akvaparkoch a wellness. Zmena sa týka interiérov aj exteriérov, bez ohľadu na farbu okresu.

„Prekrytie horných dýchacích ciest však odporúčame na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí, napríklad brána pri vstupe, rady na občerstvenie, priestory hygienických zariadení a podobne,“ spresnila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Pre kúpaliská v zelených okresoch neplatia žiadne kapacitné obmedzenia, kúpaliská v žltých okresoch sa môžu zaplniť na polovicu, v oranžových na 30 percent. Nezabudnite tiež, že vstup do interiérových prevádzok akvaparkov je pre osoby staršie ako desať rokov možný len s negatívnym výsledkom testu alebo potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia.

Detské tábory

Hygienici upresnili aj pravidlá pre detské tábory. Deti aj osoby zabezpečujúce priebeh detského tábora sa budú musieť preukazovať negatívnym PCR testom na ochorenie COVID-19, nie starším ako 72 hodín od doručenia výsledku. Testovanie detí pred účasťou na zotavovacom podujatí odporučilo konzílium odborníkov.

Povinnosť predložiť negatívny výsledok PCR testu neplatí pre deti do desať rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19.

Prehľad základných opatrení

Ružová farba

  • Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti 2 metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky jedla, otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Otvorené obchody bez nutnosti testu, s kapacitou obmedzenou na jedného zákazníka na 15 štvorcových metrov.

Oranžová farba

  • Povinné rúško v interiéri a v exteriéri na hromadných podujatiach. Otvorené sú interiéry reštaurácií pre najviac štyri osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Obchody s obmedzenou kapacitou jeden zákazník na 15 metrov štvorcových.

Žltá farba

  • Povinné rúško v interiéri a v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Okrem terás sú otvorené aj interiéry reštaurácií pre najviac šesť osôb pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. V obchodoch bez kapacitných obmedzení.

Zelená farba

  • Rúško v interiéri len v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri. V reštauráciách nie je obmedzená kapacita pri stole. V obchodoch bez kapacitných obmedzení.

Všetky opatrenia pre jednotlivé okresy nájdete TU.

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM