Politika

Opozícia ohlásila ďalšie protivládne PROTESTY: V TÝCHTO mestách sa budú konať

Opozícia už o niekoľko dní zorganizuje ďalšie protesty. Zverejnili aj zoznam miest, kde sa uskutočnia.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia ohlásila ďalšie protivládne PROTESTY: V TÝCHTO mestách sa budú konať
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Opozičné strany Progresívne Slovensko (PS), SaS a KDH sú pripravené pokračovať v diskusii ku konsolidačným opatreniam aj pomocou obštrukcie a hlásením sa do rozpravy, kým vláda nestiahne „promafiánsky“ balíček, ktorým opozícia označila návrhy vedúce k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a k úprave zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Ohlásili protesty

Zároveň strany ohlásili ďalší protest, ktorý bude na budúci týždeň v utorok 19. decembra v Bratislave a ďalších mestách po Slovensku.

Z premiéra Roberta Fica (Smer-SD) cítiť nervozitu, myslí si predseda PS Michal Šimečka. Odkazuje ľuďom, že verejný tlak na vládnu koalíciu funguje a poďakoval sa im za účasť na doterajších protestoch. Fico si podľa neho myslel, že zmeny parlament prijme rýchlo ešte pred Vianocami a po Novom roku sa pustí do prezidentskej kampane lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho.

Vo viacerých mestách

Ďalší protest bude v utorok v Bratislave na Námestí SNP, ale aj v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline, Nitre, Trenčíne či Považskej Bystrici. Šimečka zopakoval, že šéfovi parlamentu Pellegrinimu sa situácia rozpadáva pod rukami, keďže najbližší priebeh schôdze nie je známy. Opozícia je však pripravená rokovať aj počas vianočných sviatkov.

Tisíce podpisov

Šéf PS tiež informoval, že už približne 50-tisíc ľudí sa podpísalo pod výzvu na stiahnutie novely Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie špeciálnej prokuratúry.

Opozícia tvrdí, že naťahovanie diskusie v parlamente má zmysel. Drvivá väčšina príspevkov je podľa Šimečku vecná. Považuje to za legitímnu stratégiu. Je podľa neho primerané, že konsolidačný balík sa podrobuje kritike, pretože nás oberá o budúcnosť. Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková dodala, že konsolidačné zmeny i zmeny v kompetenčnom zákone sú veľmi dôležité a treba k nim naozajstnú diskusiu. Aj to je dôvod, prečo sa opoziční poslanci v tak veľkej miere hlásia do diskusie.

Vládna koalícia by chcela do Vianoc schváliť návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling nevníma ako problém, že by sa rok začal rozpočtovým provizóriom, ak by sa to nestihlo. Tvrdí, že je to zodpovednosť vládnej koalície a nie opozície, ktorá robí obštrukcie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM